Att välja bank för bolån – vilken bank passar dig?

Ett bostadsköp är en av de största affärerna du gör i livet och bolån har stor inverkan på din privatekonomi. Här hjälper vi dig med tips på hur du kan tänka när du ska välja bank och bolån.

Artikel
2 min

Det finns flera olika aktörer att välja mellan när du ska teckna bolån. Att titta närmare på bankernas erbjudanden genom att jämföra räntor och lånevillkor kanske känns självklart. Men priset är inte alltid viktigast när du ska välja bank.

Du behöver ta reda på vad som passar dig och din vardag. Var kommer du trivas bäst som kund? Vill du kunna sköta allt digitalt, eller gå in på ett bankkontor för ett mer personligt bemötande? Fråga gärna familj och vänner vilka erfarenheter de har av olika banker.

Samma bank för alla banktjänster?

Bara för att du har haft samma bank länge betyder inte det att du får deras bästa erbjudande. Du behöver inte heller sköta allt hos en och samma bank. Du kan ha ditt bolån hos en bank, lönekonto hos en annan och sparande hos en tredje eller samla allt hos en aktör och bli helkund.

Fundera på vilket alternativ som passar dig bäst just nu. Längre fram kan du ta nya beslut utifrån hur dina förutsättningar och behov ser ut då.

Vad skiljer bankerna åt?

Aktörerna kan skilja sig åt på flera sätt. Jämför till exempel:

  • Produkter. Tjänster som lönekonto, sparkonto och bankkort kan se lite olika ut hos olika aktörer. En del banker är också specialiserade på vissa tjänster, till exempel bolån, och erbjuder inga andra.
  • Prisnivå. Jämför bankernas räntor genom att titta på den effektiva räntan. Där räknas faktiska kostnader utöver räntan som uppläggningsavgift och administrationsavgift för bolånet med. Var inte rädd att ifrågasätta bankens förslag, det finns ofta utrymme för förhandling.
  • Digitala lösningar. Bankerna har kommit olika långt med sina tekniska lösningar. Titta till exempel på webbplats och app, är de smidiga och enkla att använda? Fungerar det att betala räkningar direkt i appen? Kan ditt betalkort kopplas till telefon eller klocka?
  • Tillgänglighet. Finns det möjlighet att få personlig hjälp? Vilka tider på dygnet finns banken tillgänglig för dig som kund?
  • Värdegrund. Vilka värderingar en bank arbetar utifrån kan vara en viktig parameter för dig som ska välja bank för ditt bolån. Du hittar information om ägarskap och värdegrund på bankens webbplats.

Vilken är den bästa banken för dig?

Att jämföra räntor är en del av processen när du väljer bank, men det finns så klart fler saker som spelar in. När du tecknar bolån hos en bank kommer du förmodligen att vara en lönsam kund hos dem i många år framöver. Fundera på vad du vill få tillbaka som kund! Det viktigaste är att du utgår från dig själv och dina behov.

Dina förkunskaper och ditt intresse. Vill du sköta dina bankärenden själv eller vill du ha mycket stöd från banken? Hur mycket tid och engagemang är du själv beredd att lägga på dina bankärenden? Vill du ha en personlig relation?

Din vardag. När och hur vill du kunna göra dina bankärenden? Har du sällan tid att sköta bankärenden på dagtid behöver du en bank som är lätt att nå även på kvällar och helger. Föredrar du att sköta din ekonomi i mobilen kan du välja en bank som ligger i framkant med smarta, digitala lösningar.

Dina ekonomiska förutsättningar. När du ansöker om bolån kommer banken att göra en bedömning av din återbetalningsförmåga. Banken tittar då på hela din ekonomiska situation, till exempel vilken anställningsform du har och om du har betalningsanmärkningar. Här gör varje bank sin egen bedömning. Skulle du bli nekad lånelöfte av en bank kan du kanske ändå få lånelöfte hos en annan. Tycker du att en traditionell bank är lite för strikt i sin bedömning kan du vända dig till en nischad bank som är specialiserad på just bolån. Valet av bank kan alltså till viss del handla om var du kan få lånelöfte, men titta också på prisbilden för bolånet. Jämför effektiva räntor och våga förhandla.

Din magkänsla. Kanske har du redan en förutbestämd känsla för en viss bank? Bemötandet du får som kund är avgörande för att du ska kunna känna dig trygg med bankrelationen. Kopplingar som att du känner någon som jobbar där kanske påverkar ditt beslut? Fundera även på om du tycker att det är viktigt att bankens värderingar stämmer överens med dina.

Sammantaget handlar det om vad du som kund får tillbaka när du anlitar en bank. Att du ska hitta en banklösning och ett bolån som passar just dig.

Psst… Fortsätt se över din bolåneränta då och då, eller vänd dig till en förmedlare som kan hjälpa dig att jämföra olika banker utan att flera kreditupplysningar tas. Många gånger kan du sänka kostnaden för ditt bolån om du omförhandlar villkoren med jämna mellanrum.