Betala rätt skatt på sommarjobbet med jämkning

Ett sommarjobb ger dig både pengar och erfarenhet. Men det kan dras mer skatt på din lön än du behöver betala. Ansöker du om jämkning av skatten ser du till att det blir rätt från början.

Artikel
5 min

Du kanske inte ska betala någon skatt alls på sommarjobbet

Om du tjänar mindre än 20 431 kronor under hela 2022 behöver du inte betala någon skatt alls. Du har nämligen rätt till ett så pass stort grundavdrag. Fast din arbetsgivare är skyldig att dra skatt på din lön. Det kan du ändra på genom att intyga att du inte kommer att tjäna mer under 2022.

Gör så här: Gå in på skatteverket.se. Skriv ut intygsblanketten, underteckna och lämna över den till din arbetsgivare. Så enkelt är det.

När du ska betala skatt på sommarjobbet

Men du kanske tjänar mer än 20 430 kronor i år? Din arbetsgivare drar skatt som om du har samma månadslön hela året. Det blir förmodligen för mycket. Du kan påverka det genom att ansöka om jämkning av skatt. Ett beslut om jämkning förändrar hur mycket skatt arbetsgivaren behöver dra.

Gör så här: Gå in på skatteverkets e-tjänst för jämkning och fyll i ansökan online eller skriv ut blanketten, fyll i och skicka sedan in. Ange hur mycket lön du totalt beräknar att ha under året. Skatteverket behandlar din ansökan om jämkning och efter ett par veckor får du ett beslut hem i brevlådan. Det beslutet lämnar du över till din arbetsgivare.

 

Var du bor spelar roll

Kommunalskatten i landet ligger på mellan 29 och 35 kronor per hundralapp, det vill säga 29–35%. Hur hög den är beror alltså på var du bor. Avgörande är var du var folkbokförd den 1 november året före detta inkomstår. Med kommunalskatt avses skatt som går till både kommunen/staden och regionen.

Tänk på att du måste vara folkbokförd där du bor, till exempel på studieorten.

När du sommarjobbar på annan ort

Om du studerar på en ort, men sommarjobbar någon annanstans, till exempel på din gamla hemort, kan du få göra avdrag för ”tillfälligt arbete” och ”hemresor” i deklarationen. Det finns vissa villkor som ska vara uppfyllda, vilket du kan läsa om hos Skatteverket.

Det kan bli för lite skatt om du har två jobb

Om du under ett år har två jobb samtidigt kan det i stället bli för lite skatt som betalas in för dig. Varje arbetsgivare drar skatt som om du bara har lön från dem, och då räknas det som om du har två grundavdrag. Du kan behöva ansöka om jämkning för att betala mer i skatt löpande under året. Annars måste du betala en kvarskatt i efterhand, efter att du deklarerat.

Betalar du för mycket får du skatt tillbaka

Skatt som dras av en arbetsgivare under ett år är preliminär. Under våren därefter ska du deklarera dina inkomster. Om det visar sig att den skatt som har dragits blev för stor kommer du att få tillbaka det belopp som är överskjutande. Det brukar kallas skatteåterbäring. Vad det blir framgår av slutskattebeskedet du får när deklarationen är klar.

 

Så här gjorde andra

Anton som jobbade extra under studietiden brydde sig inte om att jämka skatten utan betalade för mycket under ett år. När skatteåterbetalningen sedan kom i april året därpå blev det pengar han la undan för framtida behov. Ett slags bonussparande.

En annan person, Liana, jämkade skatten för sitt sommarjobb, men angav en något för hög årslön för hon ville inte riskera att betala för lite. Då undvek hon kvarskatten nästa vår.

Sommarjobbet kan bli din väg till din första bostad

Visst är det härligt att du kan tjäna egna pengar och kunna unna dig något extra, kanske en resa. Men passa också på att lägga undan pengar. Om du sparar 10 000 kronor i tre års tid och får 5% avkastning efter skatt i genomsnitt per år kommer du att ha ökat ditt kapital med 10% till 33 000 kronor. En bra utväxling och något att ha som en grundplåt till en kontantinsats vid köp av bostad.

Psst… Blev det väldigt mycket skatt fast du bara tjänade någon tusenlapp över gränsen på 20 431 kronor? Då är du egentligen en vinnare. För den skatten är i stort sett bara en pensionsavgift som går direkt till dig och din allmänna pension. Och dessutom får du mer insatt till din pension än du betalade i skatt, eftersom arbetsgivaren måste betala in en pensionsavgift också. Om du tjänat 21 000 kronor ska du betala lite drygt 1 500 kronor i skatt. Till din pension sätts då totalt 3 600 kronor av. Bra utväxling!