Nyproduktion – går det att dra sig ur?

Köpt nyproduktion och ångrat dig? Med dagens stigande råvarupriser, räntehöjningar och dyrare el kanske priset på din nya lägenhet stigit. Kanske skulle du helst vilja backa alltihop. Men går det att dra sig ur ett köp av nyproduktion? Är det möjligt att bryta ett förhandsavtal? Läs vidare så förklarar vi om det är möjligt att ångra sig och häva ett bostadsköp i nyproduktion.

Artikel
4 min

Kan jag bryta avtal vid nyproduktion?

I den här artikeln går vi igenom de olika stegen i ett köp av nyproduktion med fokus på hur bindande avtalet är. Ett köp av nyproduktion innefattar även flera roliga delar som lägenhetsvisning, byggplatsvisning, materialval och andra tillval. Men det tittar vi närmare på en annan gång.

Nyproduktion steg för steg

Kanske har du som läser det här redan skrivit under för att köpa nyproduktion. Eller så funderar du på att köpa. Med fokus på om du har möjlighet att ångra dig och bryta avtal för nyproduktion har vi delat in nyproduktion i 6 steg:

  1. Intresseanmälan
  2. Lånelöfte
  3. Bokningsavtal
  4. Förhandsavtal
  5. Upplåtelseavtal
  6. Tillträde

1. Anmäl ditt intresse till nyproduktion

Har du hittat ett projekt som du är intresserad av? Det bästa är i så fall att du anmäler ditt intresse direkt! Ofta (men inte alltid) blir din intresseanmälan även din plats i kölistan. Ibland finns det även en VIP-lista som ger förtur till lägenheterna. Kontakta dem som har hand om projektet och fråga!

Är en intresseanmälan bindande?

Att du anmäler intresse innebär inte att du förbinder dig att köpa, utan det handlar om att du ska få löpande information om projektet. I det här läget kan du fortfarande ångra dig och ta tillbaka din intresseanmälan.

Funderar du på om det är rätt att köpa idag?

Är du sugen på att köpa men vet inte om det är rätt läge? Läs gärna våra andra artiklar på Bostadsskolan, exempelvis vår artikel Hur påverkar räntehöjningen din månadskostnad för bolånet?

2. Ordna lånelöfte hos din bank för att få köpa nyproduktion

Så snart du gjort en intresseanmälan behöver du ordna med ett lånelöfte. Kontakta din bank och lägg med information om den nyproduktion du är intresserad av.

Är ett lånelöfte bindande?

Ett lånelöfte är inte bindande för dig, utan fungerar som ett intyg från banken att du får låna ett visst belopp. Du behöver ett lånelöfte i ett tidigt skede vid köp av nyproduktion, för att du ska kunna underteckna bokningsavtalet. Ett lånelöfte gäller vanligen i 3 månader, vilket innebär att du kommer behöva kontakta din bank igen för att ansöka om bolån. Vi berättar mer om det under steg fem.

3. Underteckna bokningsavtal och betala bokningsavgift

Om du blir erbjuden att köpa en av bostäderna i nyproduktionen är nästa steg oftast att du skriver på ett bokningsavtal och betalar in en bokningsavgift. Avgiften brukar vara ungefär 10 000–25 000 kr, som sedan dras av från bostadens totalpris. Du kan se bokningsavgiften som en första delbetalning av din nya bostad!

Går det att avbryta ett bokningsavtal?

Ett bokningsavtal för nyproduktion är inte bindande. Men om du skulle ångra dig i det här läget så förlorar du ofta en del av din bokningsavgift. Hur mycket du i så fall förlorar ska stå i den information du får i samband med att du skriver under bokningsavtalet.

4. Skriv under förhandsavtalet för nyproduktion

I nästa steg undertecknar du och bostadsrättsföreningen ett förhandsavtal. Det innebär att föreningen förbinder sig att upplåta lägenheten med bostadsrätt åt dig och att du förbinder dig att köpa lägenheten som bostadsrätt.

Kan jag bryta förhandsavtal vid nyproduktion?

Förhandsavtalet är juridiskt bindande. Om du bryter ett förhandsavtal kan du bli skadeståndsskyldig till bostadsrättsföreningen. Skadeståndet kan handla om förlorade månadsavgifter och/eller lägre köpeskilling, vilket kan bli dyrt i en fallande bostadsmarknad. Du får inte sälja vidare ett förhandsavtal till någon annan. Så du behöver vara riktigt säker på att du vill köpa innan du skriver under förhandsavtalet!

Då kan förhandsavtal vid nyproduktion hävas

Enligt 5 kap. 8 § bostadsrättslagen finns det några undantag då du kan häva förhandsavtalet. Ett undantag är om avgiften till bostadsrättsföreningen skulle bli väsentligt högre än det som angivits i förhandsavtalet. Ett annat är om den formella upplåtelsen av bostadsrätten blir försenad eller inte sker senast vid inflyttningen.

5. Teckna upplåtelseavtal

Ungefär 3 till 9 månader före tillträdet undertecknar du ett upplåtelseavtal som första ägare av bostaden. Upplåtelseavtalet är ett bindande avtal som kan undertecknas först när Bolagsverket gett bostadsrättsföreningen tillstånd att upplåta bostäderna. I samband med upplåtelseavtalet betalar du oftast 10% i handpenning och ibland förekommer även en upplåtelseavgift.

Kontakta banken inför upplåtelseavtalet

Innan du skriver under upplåtelseavtalet behöver du ansöka om bolån hos din bank. Det beror på att lånelöftets giltighetstid på tre månader sällan räcker till för den tid en nyproduktion tar. Var observant på om dina förutsättningar förändras under tiden som nyproduktionen pågår, eftersom det kan påverka din möjlighet att låna. Det kan exempelvis handla om att du byter anställningsform eller börjar studera. Ta helt enkelt för vana att alltid informera din bank vid förändringar i din ekonomi!

Kan jag häva ett upplåtelseavtal för nyproduktion?

Ett upplåtelseavtal är bindande och du behöver fullfölja köpet. Men om något inträffat och du inte vill/kan flytta in i lägenheten kan du i vissa fall sälja lägenheten vidare. Även här är det undantagen i bostadsrättslagen som gäller. Själva överlåtelsen är dock inte möjlig förrän på tillträdesdagen.

6. Du får tillträde – och nycklar – till din nyproducerade lägenhet

Slutligen är du framme vid tillträdesdagen. Då betalar du resten av köpeskillingen (med avdrag för den bokningsavgift och handpenning du betalt tidigare) och får nycklarna till din splitternya lägenhet!

Hur länge måste jag bo kvar i nyproduktion?

Efter tillträdet fungerar din lägenhet som vilken annan lägenhet som helst. Förhoppningsvis har du landat i ditt drömboende och vill bo kvar. Om inte så kan du lägga ut lägenheten till försäljning.