Faktabanken

Bostadsförening

En bostadsförening är en ekonomisk förening som äger en fastighet och upplåter bostäder i fastigheten till sina medlemmar.

Bostadsföreningar var vanligare förr. I dag är bostadsrättsföreningar mer vanligt, men bostadsföreningar förekommer fortfarande. Bostadsföreningar får inte nybildas men befintliga bostadsföreningar lever vidare enligt övergångsbestämmelser i bostadsrättslagen.

De olika typerna av förening ställer lite olika krav på dig som boende och medlem. Vill du köpa en bostad i en bostadsförening ska du noga läsa stadgarna först. Det är särskilt viktigt att kontrollera att du kan bo kvar så länge du vill, det vill säga att bostadsföreningen upplåter bostaden utan tidsbegränsning. Bostadsföreningen styrs inte heller av Bostadsrättslagen, så läs noga föreningens egna regler.

I bostadsannonsen ska mäklaren tydligt skriva vilken upplåtelseform som gäller. Ibland står det Bostadsförening med UPA. UPA står då för utan personligt ansvar. Det är inte alla banker som kan belåna bostadsrätter i bostadsföreningar utan personligt ansvar. Fråga din bank vad som gäller hos dem.

Alla