Faktabanken

Kontraktsskrivning

Kontraktsskrivning innebär att köpare och säljare träffas och skriver under villkoren för en affär. Som köpare av en bostad är det viktigt att du stämmer av att du får bolån innan du skriver kontrakt. När kontraktet väl är undertecknat kan varken köpare eller säljare dra sig ur affären.

När köpare och säljare kommit överens om priset för bostaden kallar mäklaren båda till ett möte för kontraktsskrivning. Det kan vara bra att be mäklaren att skicka kopior på det kontrakt som ska signeras i förväg. Då hinner alla läsa igenom kontraktet i lugn och ro. Detta kan både köpare och säljare be om. Under mötet går mäklaren också igenom alla punkter i kontraktet. Både köpare och säljare behöver förstå sina rättigheter och skyldigheter.

När du köper ett hus kallas kontraktet köpekontrakt. Köper du en bostadsrätt kallas kontraktet överlåtelseavtal.

Kom ihåg att innan köpekontrakt är undertecknat kan båda parter fortfarande dra sig ur bostadsaffären. Därför är det bra om köpare och säljare kan träffas för kontraktsskrivning så snart som möjligt efter avslutad budgivning. Som köpare är det viktigt att du har kontaktat din bank före kontraktsskrivningen så att du har bankens godkännande att skriva på kontraktet.

Alla