Faktabanken

Pantsättning

Pantsättning innebär att banken tar något som säkerhet för ett lån. Gäller det bolån behöver banken ha en bostad som pant för lånet. Om du som låntagare inte skulle kunna betala tillbaka bolånet kan kronofogden sälja bostaden vid en exekutiv auktion, så att banken kan få tillbaka sina pengar.

Vid ett mindre lån kan säkerheten lämnas på plats hos låntagaren. Om till exempel ett smycke är säkerhet för ett sådant lån pantsätter du smycket genom att lämna det hos långivaren. Eftersom en bostad inte går att lämna som säkerhet rent fysiskt överlämnas i stället pantbrev som säkerhet.

För bostadsrätter ser pantsättningen annorlunda ut. I stället för att pantbrev skrivs pantnoteras banken då genom så kallad denuntiation till bostadsrättsföreningen. Det går till så att banken skickar en pantförskrivning till bostadsrättsföreningen. I den står det att banken tagit bostadsrätten som säkerhet för ditt bolån. Denna information förs sedan in i bostadsrättsföreningens register. För att banken ska kunna säkerställa att bostadsrätten inte är pantsatt någon annanstans sedan tidigare kontrollerar de bostadsrättsföreningens register i förväg. Läs mer på sidan om Mäklarbild.

Alla