Hur mår bostadsmarknaden? Diviesh Vithlani svarar

Den här veckan får Bostadsskolan en pratstund med Diviesh Vithlani, en av grundarna till Youple och företagets VD. Vi når Diviesh på fredag eftermiddag och frågar honom om det nuvarande läget på bostadsmarknaden.

Artikel
4 min

Är bostadsfesten över?

Just nu möts vi av stora rubriker om att bostadsfesten är över och att bostadsmarknaden ska krascha. Behöver vi vara oroliga?

Nej, vi behöver inte vara oroliga. Det är naturligt att bostadsmarknaden reagerar på ett höjt ränteläge. Även nedgången på aktiemarknaden kan ha påverkan, eftersom många tänkbara bostadsköpare ser sitt kapital till bostadsköpet sjunka i värde. De kan då bli lite avvaktande. Prisutvecklingen på bostadsmarknaden kan stanna av eller till och med bli nedåtgående. Men så länge vi inte får en kraftig konjunkturnedgång med hög arbetslöshet så bedömer vi risken för en krasch med en efterföljande långvarig nedgång på bostadsmarknaden som låg, säger Diviesh.

Hur tänka vid stigande inflation och räntor?

Inflationen stiger och räntorna höjs. Vad har du för råd till den som funderar på att köpa bostad?

Att räntorna går upp nu är inget konstigt. Vi har haft ett väldigt lågt ränteläge under lång tid och nu rör vi oss mer mot ett normalläge. Kanske i något snabbare takt än väntat. När du köper en bostad behöver du klara en ränta som är högre än idag och det är också en sådan högre ränta som banken räknar på i sina kalkyler, säger Diviesh.

Finns paralleller till fastighetskrisen på 1990-talet?

Tidningsrubrikerna får många av oss att minnas fastighetskrisen i början av 90-talet. Finns det risk att historien upprepas?

Nej, det finns inget som tyder på det. Det finns några väsentliga skillnader nu mot då. I dag är den svenska statens finanser goda, vilket de inte var på 90-talet. Bankernas kreditgivning är mycket mer reglerad och övervakad nu än i början på 90-talet. Då rådde dessutom en överproduktion av bostäder. Det har visserligen byggts många bostäder de senaste åren också men inte så många att det råder ett överskott. Och framför allt saknas ett tillräckligt stort utbud av billiga hyresbostäder, vilket leder till att det i dag inte finns så många andra alternativ till att köpa en bostad, säger Diviesh.

Foto: Robert Preston

Ska jag vänta med att köpa bostad?

Är det helt fel tajming att köpa en bostad nu?

Att tajmingmässigt köpa i exakt rätt läge är jättesvårt. Det som ska vägleda ett bostadsköp är i stället din livssituation och dina livsplaner. Du köper ju en bostad för att bo där flera år. Att värdet på bostaden förändras under tiden du bor där har mindre betydelse. Det viktiga är att din ekonomi håller för både högre levnadsomkostnader och högre räntor, förklarar Diviesh.

Råd till dem som ska köpa?

Avslutningsvis, vad har du för råd till en person som står inför sitt första bostadsköp?

Det viktiga är att du har förberett dig ekonomiskt. Men också mentalt. Priset på din bostad kan kortsiktigt gå ner efter ditt köp samtidigt som räntorna på ditt bolån kan stiga. Då gäller det att inte drabbas av panik. Så länge du förberett dig på att det kan inträffa och du har köpt för att bo långsiktigt så kommer du att kunna sova gott om nätterna, avslutar Diviesh.

Psst… Fler lästips för dig som funderar på att köpa bostad

Vi har även skrivit en artikel om vad det nya startlånet innebär för dig som vill köpa din första bostad. Läs om startlånet här.