Kan jag förlora pengar på att köpa bostad?

Nog har vi alla hört om personer i vår närhet som tjänat pengar på ett bostadsköp. Men hur ligger det till egentligen – kan du förlora pengar på att köpa en bostad?

Artikel
6 min

Kan jag förlora pengar på att köpa bostad?

Det korta svaret är ja – eller kanske snarare att det beror på. Om du köper en bostad när bostadspriserna är höga och sedan skulle bli tvungen att sälja bostaden just när priserna har sjunkit kommer du att sälja din bostad med förlust. Men om du vid samma tidpunkt ska köpa en annan bostad så har den förmodligen också blivit billigare. Men låt oss börja från början.

Så länge du bor kvar förlorar du inga pengar

Det främsta skälet att köpa en bostad bör vara att du ska bo i den. Och så länge du bor kvar i bostaden riskerar du inte att förlora några pengar, oavsett om marknaden och bostadspriserna svänger. Du kan se hur bostadens värde förändras upp eller ner, men det är först när du säljer som du antingen förlorar eller tjänar på ditt bostadsköp.

Att köpa bostad på ren spekulation är däremot riskfyllt

Att köpa en bostad i syfte att tjäna pengar kortsiktigt är dock förknippat med en hög risk, och därför avråder vi från det. Trots att priserna på bostäder ökat över tid finns det ingen garanti för hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas i framtiden. Låt oss titta på två olika exempel.

Exempel 1:

Du köpte en bostadsrätt någonstans i Sverige i april år 2017 och sålde den i februari 2019. Den hade då sjunkit 10% i värde. Köpte du bostadsrätten för 2 500 000 kronor 2017 skulle du alltså ha sålt för 250 000 kronor mindre två år senare.

Hur stora konsekvenserna av en sådan förlust blir för dig beror på var du sedan ska bo, och på hur mycket lån du har på bostaden. Vid försäljning med förlust kan du också ha rätt till ett skatteavdrag på 30% av halva förlusten. Ett sådant förlustavdrag förutsätter dock att du har betalat minst motsvarande summa i skatt, till exempel på din inkomst.

Exempel 2:

Om du i stället för att sälja bostadsrätten 2019 hade bott kvar i ytterligare tre år skulle du tvärtom ha gjort en bra affär, eftersom bostadsrätten i februari 2022 var värd 14 % (ca 350 000 kronor) mer än vid köptillfället 2017. I ett sådant scenario skulle du med andra ord ha tjänat på din bostadsaffär.

Långsiktighet minskar risken att behöva sälja med förlust…

Mycket handlar alltså om tajming. Risken att förlora pengar vid bostadsköp minskar om du har möjlighet att vänta ut en eventuell nedgång på bostadsmarknaden vid försäljning. Tänk därför långsiktigt. Om bostadsköpet passar väl in med dina planer för livet de närmaste åren minskar du risken att behöva sälja vid fel tidpunkt och gå med förlust.

Men allt går inte att planera och livet händer. Trots att du noga har tänkt över ditt bostadsköp kanske planerna ändras. Du kan få jobb på en annan ort eller träffa den stora kärleken och behöva en större bostad. Tänk då på att även om du behöver sälja just när bostadspriserna gått ner måste det inte alltid vara negativt.

… men att sälja vid en nedgång måste inte alltid vara en nackdel

Om du säljer din bostad för att köpa en ny, dyrare bostad kan en nedgång på bostadsmarknaden till och med vara positivt för dig och din ekonomi. Kanske har priset på den nya, dyrare bostaden minskat lika många procent? Då är prisminskningen i antal kronor större för den nya bostaden än för den du precis ska sälja.

Hur hittar jag rätt tajming för bostadsköpet?

Det ideala vore förstås att tajma en bostadsaffär så att du kan köpa när bostadspriserna är låga för att sedan sälja när de är höga. Problemet är att det inte går att förutsäga när de här svängningarna inträffar. Just därför rekommenderar vi på Bostadsskolan att du köper bostad baserat på dina behov, snarare än utifrån hur bostadspriserna förändras. Rätt tajming för ditt bostadsköp är att köpa när du behöver någonstans att bo och när din ekonomi tillåter det!

 

Rätt tajming för ditt bostadsköp är att köpa när du behöver någonstans att bo och när din ekonomi tillåter det.

 

Oavsett du vinner eller förlorar…

Låt oss då återkomma till frågan om du kan förlora pengar på att köpa bostad. Det beror som sagt på. Ett bostadsköp kan bli en bra eller dålig affär, beroende på utvecklingen på bostadsmarknaden och när du behöver sälja. Men kom ihåg att oberoende av bostadsmarknadens svängningar så har bostaden uppfyllt sitt viktigaste syfte: du har haft någonstans att bo!

Vill du läsa mer om hur du kan tänka smart kring ekonomin när du köper bostad? Du kan läsa om hur du kan minska riskerna vid bostadsköp här. Och här skriver vi om hur en räntebuffert kan skydda din ekonomi när du tar bolån.