Kontantinsats till första lägenheten – Jespers tips

Vi har pratat med 29-årige Jesper Strömbäck som på 3 år lyckades spara ihop en kontantinsats till första lägenheten. Här finns Jespers bästa tips för sparandet, bostadsmarknaden och livet under spartiden!

Artikel
3 min

1)      Planera din ekonomi

  • Börja med att sätta upp ett tydligt sparmål. Hur mycket behöver du som kontantinsats till första lägenheten? När vill du nå målet? Och hur mycket behöver du spara varje månad för att nå dit? Bryt ner målet i delmål och försök vara så konkret som möjligt.
  • Bestäm dig för vad du kan spara in på. Kan du spara pengar genom färre utekvällar, billigare livsmedel, matlåda till lunchen på jobbet eller kanske genom att gå eller ta kollektivtrafik oftare än bil eller taxi? Finns det något annat du kan dra ner på?
  • Lägg upp en automatisk överföring till sparandet. Då är det enklare att hushålla med de pengar som är kvar. Det blir tydligt hur mycket du har kvar till exempelvis mat.
  • Börja spara så tidigt som möjligt. Det behöver inte vara ett högt belopp varje månad, det är tiden som är avgörande! Ju tidigare du börjar spara, desto mer pengar hinner du få ihop.

2)    Få koll på bostadsmarknaden

  • Kartlägg olika bostadsområden och bestäm var du vill bo. Försök hitta guldkornen. Kanske har du missat en lägenhet bara för att den ligger något kvarter eller två längre bort.
  • Skaffa dig ett bollplank! Det ska vara någon du kan ställa alla frågor till och som kan stötta dig under din bostadsresa. Kanske har du en kompis som nyligen köpt bostad eller vet någon annan som har koll på bostadsmarknaden och som kan förklara hur saker fungerar.

När du sparar till din bostad behöver du även ha kul under tiden, allt handlar om att hitta balans i ditt sparande.

3)    Ha kul under tiden

  • Bestäm dig för vad du kan spara in på för att få ihop din kontantinsats till första lägenheten. Kan du spara in genom färre utekvällar, billigare livsmedel, färre taxiresor och billigare kläder? Eller finns det något annat du kan dra ner på?
  • Hitta balansen. Livet ska vara roligt även när du sparar. Se till att det finns lite utrymme även för resor och nöjen. Var medveten och välj noga vad du lägger dina pengar på.
  • Fira delmål! Unna dig något när du nått en milstolpe, kanske en extra god middag eller något annat du gillar. Eller så räcker det med att se placeringarna och sparandet växa, det är en belöning i sig.

Behöver du också få ihop en kontantinsats till första lägenheten?

Det var här var några av de saker Jesper gjorde för att spara ihop en kontantinsats till första lägenheten. Vill du veta mer om Jesper kan du läsa intervjun där han berättar om sin bostadsresa. Vill du veta hur andra unga vuxna gjorde? Läs vår artikel Spara till kontantinsats – så gjorde vi! Har du själv några spartips du vill dela med dig av? Mejla oss här eller skicka ett meddelande till oss på Instagram.

Här kan du räkna vidare på hur lång tid det skulle ta för dig att spara ihop till din kontantinsats – med hjälp av vår sparkalkyl.

På 3 år sparade Jesper Strömbäck ihop en kontantinsats till sin första lägenhet.