Sambo och vill behålla bostaden vid separation

När ett par som är sambo flyttar isär är det ganska vanligt att en vill bo kvar i den gemensamma bostaden. Men vad säger sambolagen vid separation?

Artikel
5 min

Sambo och vill behålla bostaden vid separation

När ett par som är sambo flyttar isär är det ganska vanligt att en vill bo kvar i den gemensamma bostaden. Men vad säger sambolagen vid separation?

Om ni är sambo och har köpt er bostad för gemensamt bruk gäller sambolagen. Det innebär att bostaden och även det bohag ni har köpt för gemensamt bruk ska delas lika mellan er om ni separerar. Sambolagens regler för bodelning har tillkommit för att skydda den ekonomiskt svagare parten i relationen om ert samboförhållande upphör.

När upphör ett samboförhållande?

Det finns egentligen två tillfällen då ett samboförhållande upphör. Båda dessa scenarion påverkar er situation och er ekonomi. Dessa två tillfällen är om ni bestämmer er för att flytta isär eller om någon av er skulle avlida.

I den här artikeln skriver vi om vad som händer om ni väljer att flytta isär.

Om ni flyttar isär och säljer bostaden

Om ni har köpt bostaden tillsammans, satt in lika stora delar av kontantinsatsen och står för lika stora delar av bolånet råder inga tveksamheter. Om ni flyttar isär och säljer bostaden får ni i bodelningen då hälften var av bostadens värde, efter avdrag för bolån och vinstskatt. Detsamma gäller möbler och andra saker ni har köpt till er gemensamma bostad. I vissa fall kan eventuella lån utan säkerhet påverka hur resultatet av bodelningen blir. Men det du får kvar efter försäljningen är du sedan fri att göra vad du vill med.

Har ni betalat olika mycket i kontantinsats för bostaden? Eller har ni tagit olika stora lån? Det kan ställa till det lite vid en separation. Läs mer här om vad det innebär att köpa bostad tillsammans som sambo.

Om du vill bo kvar efter separationen

Om du vill bo kvar efter separationen och ni äger er bostad behöver du betala din sambo för hens andel. Har du inte tillräckligt mycket sparade pengar för att lösa ut din sambo behöver du kontakta banken och ansöka om ett större bolån. Skillnaden mot när du lånade pengar till er gemensamma bostad är att du nu ska stå för bolånet och bostadens övriga kostnader på egen hand. Banken behöver göra en ny bedömning för att se att du själv klarar av att betala ränta och amorteringar för lånet. Om ditt nya lån blir beviljat ordnar banken så att du står för hela bolånet och att din före detta sambos del löses in. Om du inte beviljas nytt lån kommer du förmodligen inte att kunna bo kvar.

Visste du förresten att i vissa fall kan sambolagen ge ena parten rätt att bo kvar. Lagen säger nämligen att den som har särskilt behov av bostaden kan ha den starkare rätten till den. Det kan gälla till exempel om en av er har fått ensam vårdnad om barnen eller om bostaden är anpassad för att någon av er har en funktionsnedsättning. Denna regel gäller oavsett om ni bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Oavsett om du bor kvar eller inte börjar sedan en ny fas i ditt liv, i ett eget boende. Kanske kan vi kalla det självbo?