Bolån med betalningsanmärkning – går det?

Kan du få bolån med betalningsanmärkning? Och i så fall, går det kanske bara hos vissa banker, eller hur fungerar det? Här förklarar vi hur det funkar med bolån vid betalningsanmärkning.

Artikel
5 min

Vad är en betalningsanmärkning?

Låt oss börja med att svara på frågan ”vad är betalningsanmärkning?”. En betalningsanmärkning är en uppgift hos kreditupplysningsföretagen om att du inte har skött dina betalningar.

Du som privatperson kan få en betalningsanmärkning om du missar att betala till exempel en parkeringsbot eller räkning i tid, men det är först när du fått flera betalningspåminnelser och ändå inte har betalat som ditt ärende hamnar hos Kronofogden. Betalar du inte heller hos Kronofogden får du en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning kan ställa till det på flera sätt

Att ha en betalningsanmärkning kan ställa till det för dig. Ibland tar till och med arbetsgivare en kreditupplysning inför en ny anställning, och du kan till exempel få svårt att:

  • teckna mobilabonnemang
  • handla på avbetalning
  • hyra en bostad
  • få lån

Att det blir svårare att få lån gäller både bolån, privatlån, kortkrediter och avbetalningsköp. Anledningen är att en betalningsanmärkning visar att du inte skött din ekonomi och dina betalningar. Långivaren vill inte gärna låna ut pengar till dig om det finns en risk att du kommer missköta dina betalningar och amorteringar i framtiden.

Ge inte upp, i vissa fall kan du få ett bolån trots att du har en betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkning – hur länge?

När du har fått en betalningsmärkning går den inte att bli av med, oavsett anledningen till att du fått den. Med andra ord hjälper inga förklaringar som att du har varit bortrest eller sjuk och därför missat betalningen. Det enda sättet att få bort en betalningsanmärkning är att vänta. För dig som privatperson försvinner betalningsanmärkningen efter 3 år.

Kan jag få bolån med betalningsanmärkning?

Men ge inte upp! I vissa fall kan du få ett bolån trots att du har en betalningsanmärkning. Det gäller framför allt om du kan förklara för banken vad anledningen till anmärkningen är. Långivaren gör en helhetsbedömning av din ekonomi när de bedömer din möjlighet att få lån.

Det är upp till varje enskild bank att bestämma om de vill bevilja dig ett bolån eller inte, betalningsanmärkningen till trots. Fråga alltid din egen bank i första hand. Där har du kanske en kontaktperson som känner dig sedan tidigare. Vissa banker har riktat in sig på att hjälpa personer med betalningsanmärkning att få bolån. Tänk på att dessa bolån kan ha en mycket högre ränta.

Planerar du att köpa bostad? Ta tag i din ekonomi

Har du funderingar på att köpa bostad och ansöka om bolån inom en rätt så snar framtid? Då är just i dag ett jättebra tillfälle att ta tag i din ekonomi! Det är en härlig känsla att ha kommandot över sina inkomster och utgifter, vi lovar!

Sätt upp en struktur (och kanske även en budget när du ändå håller på) där du säkerställer att du alltid kan betala dina räkningar i tid. Med ordning och reda och ett tydligt mål kan det här med privatekonomi till och med bli roligt. Din ekonomi är faktiskt nyckeln till din första bostad!

Kom ihåg att just i dag ett jättebra tillfälle att ta tag i din ekonomi!

Sköt din ekonomi extra noga för att slippa betalningsanmärkningar…

Tar du ansvar för och är varsam med din ekonomi börjar du ta stegen mot din första egna bostad. Kan du undvika att bli sen med att betala räkningar slipper du både påminnelseavgifter och betalningsanmärkningar. Vi förstår att du kan glömma bort en räkning när du har fullt upp med att kolla bostadsannonser. Men vi vill verkligen uppmana dig till att vara ordningsam.

… och har du råkat fått en betalningsanmärkning så försök att inte få fler

Är du kanske en av dem som har råkat få en betalningsanmärkning? Då är det ännu viktigare att du tar hand om din ekonomi framöver. En betalningsanmärkning är allvarlig men två är ännu värre. Statistik från UpplysningsCentralen visar att var fjärde person som fått en betalningsanmärkning får ytterligare en inom det närmaste året. Men du behöver inte bli en av dem.

Ge inte upp – det kan gå att låna med betalningsanmärkning

Sammanfattningsvis: Om du kan beviljas bolån med betalningsanmärkning är upp till varje enskild bank att bedöma. Det beror på vad som är anledningen till att du fått anmärkningen, och hur din ekonomiska situation ser ut. Vi på Bostadsskolan vill skicka med dig rådet att alltid i första hand kontakta din egen bank och förklara läget för dem.

Och framför allt – det är aldrig för sent att ta ansvar för din ekonomi. Den är avgörande för din framtid och för din bostadsresa!