Bostadsskolan

Köpa bostadsrätt – komplett guide

Att köpa bostadsrätt är spännande, men det är också mycket att hålla reda på. Särskilt om du gör det för första gången! Så var börjar du? Här guidar vi dig steg för steg på vägen mot din nya bostadsrätt, från kontantinsats och lånelöfte till kontraktsskrivning och inflyttning.

Kapitel 4

Här vill jag bo! Dags att skriva kontrakt för bostadsrätten

Har du vunnit en budgivning? Grattis, snart äger du din egen bostadsrätt! Här går vi igenom det du behöver veta för att ha full koll på processen efter budgivningen. Detta är fjärde delen i vår steg-för-steg-guide för dig som ska köpa bostadsrätt.

I den här delen kan du läsa om följande

Kontakta banken

När du som köpare har kommit överens med säljaren om priset på bostadsrätten är det dags att kontakta banken. Du behöver ett okej från dem innan du skriver kontrakt.

Berätta att du har hittat en lägenhet du vill köpa och till vilket pris. Banken gör nu en slutgiltig bedömning av din ekonomi och de tittar även på bostadsrättsföreningens årsredovisning och mäklarens objektsbeskrivning. På så sätt avgör de om prisläget är rimligt och om de kan ta lägenheten som säkerhet för ditt bolån.

Kom ihåg undersökningsplikten! Inför kontraktsskrivningen ska du också ha undersökt bostadsrätten noggrant. Hann du inte med det på visningen kan du fråga mäklaren om du kan få titta på lägenheten en gång till.

Kontraktsskrivning

När du har fått bankens godkännande är det dags för kontraktsskrivning. Mäklaren kommer att boka tid med dig och säljaren. Oftast sker kontraktsskrivningen på mäklarens kontor.

Mäklaren förbereder alla dokument i förväg. Om du vill kan du be att få överlåtelseavtalet skickat till dig redan före mötet. Det kan vara skönt att kunna läsa igenom det hemma i lugn och ro. Väl på plats går mäklaren igenom avtalet med dig och säljaren och ni har chans att ställa frågor. Kom ihåg att ta med dig giltig ID-handling så att du kan legitimera dig.

Kan du själv inte vara på plats vid kontraktsskrivningen? Mäklaren hjälper dig då att ta fram en fullmakt så att någon annan kan underteckna överlåtelseavtalet i ditt ställe.

Överlåtelseavtal vid köp av bostadsrätt

Kontraktet ni skriver under kallas överlåtelseavtal. När båda parter har signerat avtalet blir affären bindande.

Överlåtelseavtalet ska innehålla alla villkor för köpet. Information som brukar stå med är:

  • säljare och köpares namn
  • överlåtelseförklaring
  • information om bostadsrätten (till exempel lägenhetsnummer och fullständig adress)
  • överenskommen köpeskilling (priset)
  • tillträdesdag (den dag du som köpare gör slutbetalning och får nycklarna)
  • betalningsuppgifter för handpenningen
  • datum och ort för underskrift
  • underskrifter från köpare och säljare

Överlåtelseavtalet kan även innehålla så kallade klausuler. En klausul är ett tillägg till avtalet, ofta i form av ett särskilt villkor för att avtalet ska gälla. Ett exempel på en klausul är att köpet hävs om köparens bank inte skulle godkänna objektet som säkerhet för ett bolån. Ett sådant villkor kan användas om kontraktet skrivs efter att banken har stängt för dagen och köparen inte har hunnit få okej från sin bank än. Köpare och säljare måste vara överens om eventuella klausuler i överlåtelseavtalet.

Övriga dokument

Vid kontraktsskrivningen får du utöver överlåtelseavtalet också flera andra dokument:

  • depositionsavtal (med uppgifter om hur du betalar handpenningen)
  • objektsbeskrivning av bostadsrätten
  • ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen
  • budlista (om köpet har föregåtts av budgivning)

Be gärna mäklaren att mejla alla dokument till dig så att du kan spara dem digitalt.

Betala handpenningen

Dagarna efter kontraktsskrivningen är det dags att betala in handpenningen; en förskottsinbetalning som brukar vara 10% av bostadsrättens slutpris.

Det är vanligt att handpenningen ska betalas inom 7 – 14 dagar från det att överlåtelseavtalet är signerat. I depositionsavtalet står exakt vilket datum handpenningen senast ska vara betald. Där står också till vilket konto du som köpare ska betala. Handpenningen går först till fastighetsmäklarens klientmedelskonto. När du har blivit godkänd som medlem hos bostadsrättsföreningen för mäklaren över handpenningen till säljaren.

Om dina pengar skulle vara låsta (till exempel i din befintliga bostad) kan du ansöka om ett handpenningslån. Villkoren för handpenningslån varierar mellan bankerna. Stäm därför alltid av detta med din bank innan du skriver under överlåtelseavtalet för bostadsrätten.

Bli godkänd av bostadsrättsföreningen

I samband med kontraktsskrivningen skrev du också under en ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningen måste godkänna dig som medlem innan du får rätt att ta över bostadsrätten.

Styrelsen utgår från föreningens stadgar när de tar in nya medlemmar. Det föreningen främst undersöker är din förmåga att betala månadsavgiften. När de bedömer din betalningsförmåga hämtar de ofta en kreditupplysning för att kontrollera om du har skatteskulder eller betalningsanmärkningar.

Vissa bostadsrättsföreningar har också specifika stadgar som reglerar medlemskapet, till exempel en åldersgräns för blivande medlemmar. Detta är vanligast vid seniorboenden.

Det brukar ta ett par veckor att bli godkänd som medlem i en bostadsrättsförening. Skulle det ta längre tid kan du be mäklaren att kontrollera hur det går med din ansökan.

Vad händer om jag inte blir godkänd av föreningen?

Om du inte skulle bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen hävs köpet. Du får då tillbaka den handpenning du har betalat. Bostadsrättsföreningen har inte rätt att neka dig medlemskap på grund av till exempel kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Om du anser att föreningen har nekat dig medlemskap på felaktig grund kan du vända dig till Hyresnämnden för att få frågan om medlemskap prövad. Hyresnämnden kan besluta att du enligt lag har rätt att bli medlem i bostadsrättsföreningen.

Dags att se över bolånets villkor

Snart är lägenheten din. Överlåtelseavtalet är undertecknat. Handpenningen är betald. Ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen är godkänd.

Nu är det dags att ha en dialog med banken om detaljerna för ditt bolån. Se till att lånet är klart i god tid innan du får tillträde till din nya bostad. Mer om det i nästa del: Bolånet.

Detta var fjärde delen i vår steg-för-steg-guide för dig som ska köpa bostadsrätt. Du hittar de andra
delarna här:

1. Dags att flytta? Innan du börjar leta bostadsrätt
2. Vad kostar det att låna till en bostadsrätt?
3. Hitta din nya bostadsrätt – från annons till budgivning
4. Här vill jag bo! Dags att skriva kontrakt
5. Bolånet – ränta, bindningstid & amorteringar
6. Välkommen hem – tillträde och inflyttning

Nästa kapitel

Bolånet – ränta, bindningstid & amorteringar

Öppna