Bostadsskolan

Köpa bostadsrätt – komplett guide

Att köpa bostadsrätt är spännande, men det är också mycket att hålla reda på. Särskilt om du gör det för första gången! Så var börjar du? Här guidar vi dig steg för steg på vägen mot din nya bostadsrätt, från kontantinsats och lånelöfte till kontraktsskrivning och inflyttning.

Kapitel 2

Vad kostar det att låna till en bostadsrätt?

Med lånelöftet klart är det snart dags att börja titta på lägenheter, men först är det bra att räkna på hur mycket du själv kan tänka dig att betala för ränta och amortering varje månad.

I den här delen kommer du att läsa om:

Ränta & amortering

När du tar ett bolån få du utgifter för lånet varje månad.

  • Räntan är kostnaden för att låna pengar från banken. Mindre administrationsavgifter kan också tillkomma.
  • Amorteringen är avbetalningen på lånet, och alltså en utgift men egentligen ingen kostnad. Du kan se amorteringen som ett indirekt sparande, eftersom du betalar av ditt bolån samtidigt som ditt eget kapital och innehav i bostaden ökar.

Hur mycket du ska betala i ränta och amortering beror på hur stort belopp du lånar och vilka lånevillkor du får. I de beräkningar banken gör när du ansöker om lånelöfte finns preliminära siffror för både räntekostnad och amortering. I nästa stycke kan du läsa mer om hur du räknar ut boendekostnaden.

Räkna på din boendekostnad

Utifrån bankens beräkningar kan du nu alltså räkna ut en ungefärlig boendekostnad. Därefter kan du göra din egen månadsbudget.

Detta är ett viktigt steg, för frågan är hur du själv vill prioritera ekonomiskt. Hur stor del av din inkomst vill du lägga på ditt boende? Vi börjar med boendekostnaden.

Vad kommer boendekostnaden att bli?

Din exakta boendekostnad varje månad vet du först när du har hittat rätt lägenhet, men du kan redan nu räkna på ett ungefär. Detta ingår i din kommande boendekostnad:

  • Utgifter för lånet. Utgå från ditt lånelöfte och räkna ut en ungefärlig räntekostnad och amortering utifrån det när du tar fram din preliminära boendekostnad. Du kan läsa mer om amortering och amorteringskrav i Faktabanken.
  • Månadsavgift. I beräkningarna för lånelöftet har du fått uppge hur mycket du kan tänka dig att betala i månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Använd den siffran.
  • Driftskostnader. I din boendekostnad ingår också driftskostnader för lägenheten. Dit räknas till exempel:– uppvärmning
    – el
    – vatten
    – TV-avgifter
    – bredband
    – hemförsäkring

Vissa av dessa driftskostnader kan ingå i månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Det varierar dock mellan olika föreningar. För att få fram en ungefärlig driftskostnad kan du kika på annonser för lägenheter som liknar den typ av bostadsrätt du vill köpa. Hur hög är driftskostnaden där? Tänk på att dubbelkolla för hur många personer driftskostnaden i annonsen gäller.

Räkna ihop utgifterna för lån, månadsavgift och driftskostnad så får du fram en ungefärlig boendekostnad för din framtida bostadsrätt.

Gör en månadsbudget

Med en ungefärlig boendekostnad kan du också göra en preliminär månadsbudget för dig själv. Utöver boendekostnaden behöver du då ha koll på din lön och övriga utgifter varje månad.

Här är exempel på hushållskostnader som kan vara bra att räkna med i månadsbudgeten:

  • mat
  • hygien
  • transporter
  • kläder
  • fritid och nöjen
  • sparande
  • övriga lån & krediter (ej bolån)
  • övriga kostnader

Konsumentverkets webbplats kan du få mer vägledning.

Hur känns den månadsbudget du kommer fram till? När du hittar en bostadsrätt du vill köpa och ansöker om bolån kommer banken att hjälpa dig med kalkyler, men det är bra att ha koll själv också. Det är trots allt din ekonomi och din bostad det gäller!

Dags att leta lägenhet!

Äntligen är det dags att börja leta lägenhet!

Vill du ha full koll på lägenheter till salu? Då ska du ta kontakt med mäklare och registrera dig på de stora bostadssajterna. Mer om det i nästa del.

Detta var andra delen i vår steg-för-steg-guide för dig som ska köpa bostadsrätt. Du hittar de andra
delarna här:

1. Dags att flytta? Innan du börjar leta bostadsrätt
2. Vad kostar det att låna till en bostadsrätt?
3. Hitta din nya bostadsrätt – från annons till budgivning
4. Här vill jag bo! Dags att skriva kontrakt
5. Bolånet – ränta, bindningstid & amorteringar
6. Välkommen hem – tillträde och inflyttning

Nästa kapitel

Hitta din nya bostadsrätt – från annons till budgivning

Öppna