Köpa bostad 2022 eller vänta?

Just när du står på tröskeln till att köpa din första bostadsrätt kommer signaler om att bostadspriserna kanske ska falla mer framöver. Vad innebär det för ditt beslut? Ska du vänta ett tag till? Eller är det till och med en fördel att köpa nu? Hur tajmar du lägenhetsköpet? Köpa bostad 2022 eller vänta? Läs här om hur du kan tänka!

Artikel
4 min

Bostadspriser går ned – är det bra tajming att köpa nu?

Att bostadspriser sjunker beror främst på att fler hushåll än tidigare vill avvakta med sitt bostadsköp. Många är oroliga för sämre tider. När värdet också sjunker på det vi hushåll har sparat ihop på aktiemarknaden brukar många hålla hårdare i sina pengar. Du som just ska köpa första bostaden, vad talar för att passa på nu och vad talar emot?

Vi frågade Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, vad hon ger för råd till förstagångsköpare. – Om man tror att priserna ska gå ned ännu mer kan det vara läge att vänta, säger hon. Samtidigt menar hon att med kontantinsats på hand och lånelöfte från banken så kommer man nu in på marknaden till ett lägre pris. Man kan också unna sig att jämföra bostäder, räkna och känna efter före beslutet. Det finns alltså både för- och nackdelar med att köpa bostad 2022 – eller vänta.

Det finns alltså både för- och nackdelar med att köpa bostad 2022 – eller vänta enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Fördelar med att köpa nu kan vara…

…att bostadsmarknaden över lag har svalnat lite. Både priser och tempo är lägre, vilket ofta är bra för dig som köpare.

  • Det är färre spekulanter på visningar och försäljningar tar längre tid. Efterfrågan har sjunkit samtidigt som utbudet av bostäder är högt. Vi har därmed gått från att det har varit säljarens marknad till att det nu är köparens. Alltså en fördel för dig som vill köpa bostad nu.
  • Ditt förhandlingsläge borde vara bra. Säljarna kan ha bråttom att sälja om de är oroliga för att priserna ska falla ytterligare. Då kan du ha lättare att förhandla om priset. Är det budgivning behöver du inte heller höja med så stora belopp åt gången.
  • Du kan ta mer tid på dig för att hitta rätt område och objekt. Dessutom hinner du undersöka både bostadsrättsföreningarnas ekonomi och skicket på lägenheterna. Det är ju bra om en lägenhet är lätt att sälja igen om du får ändrade planer om några år!

 … men detta talar för att du ska vänta med att köpa

När det är stor osäkerhet i omvärlden är det svårt att bedöma vart bostadspriserna tar vägen härnäst. Även om priserna har gått ned kan de gå ned ännu mer, och det påverkar alla som köper eller säljer en bostad.

  • Tiden är en viktig faktor här. Hur länge planerar du att bo kvar? Har du till exempel tänkt att köpa en lägenhet för att studera en begränsad tid på en viss ort? Då kan det vara läge att vara försiktig nu. Vill du flytta igen efter avklarade studier kanske bostadspriserna inte har hunnit vända upp tillräckligt till dess.
  • Oavsett hur din plan ser ut nu kan det ändå bli så att du behöver sälja tidigare än planerat, och kanske till och med sälja med förlust. Om priset du säljer för blir lägre än vad du har i bolån kan du bli stående med lån kvar efter försäljningen. Även om det inte går så långt kan en förlust ge dig mindre pengar kvar till en kontantinsats för ett bostadsköp längre fram. 
  • Om du avvaktar med att köpa bostad får du mer tid på dig att spara ihop till en större kontantinsats och kanske en extra buffert. Det kan behövas med tanke på att räntor och andra kostnader stiger.

Claudia Wörmann på SBAB ger också råd om vad som är bra att titta extra på nu, när många kostnader stiger:  Håll noggrann koll på bostadsrättsföreningens avgifter och lån, tipsar hon.

Det handlar mer om tur att lyckas köpa sin första bostad i precis rätt läge, att tajma marknaden är nästan omöjligt.

Ditt behov av bostad är viktigare än tajming

Som förstagångsköpare är du lite känsligare för prisläget på bostadsmarknaden. För den som däremot ska byta bostad betyder prisfall mindre, eftersom både den nuvarande bostaden och den nya faller i pris. Men att lyckas med tajmingen och köpa sin första bostad i precis rätt läge är nästan omöjligt. Det handlar faktiskt mer om tur. 

Vilken tidpunkt som är rätt är nämligen svårt att veta i förväg. Enligt SBAB:s prognos kan bostadspriserna fortsätta nedåt fram till en bit in på 2023, men ingen vet hur mycket eller hur länge priserna kommer falla. Bopriserna hänger nära ihop med hur landets ekonomi går, och den kan påverkas av mycket som är svårt att förutse. 

Tänk då på att tajmingen inte är avgörande när du köper bostad. Låt ditt behov av bostad styra i första hand.

Så, köpa bostad 2022 eller vänta?

Du som äntligen ska köpa din första bostad kan bli orolig när bostadspriserna sjunker, men försök i stället att dra nytta av att du kan ta mer tid på dig nu när det är köparens marknad. Det viktigaste är inte att tajma botten i marknaden (ingen kan ändå säkert veta när den kommer). Låt ditt behov av bostad nu och de närmaste åren styra!

Funderar du på att köpa en bostad? Prova gärna vår sparkalkylator. Men den kan du räkna ut hur mycket du behöver i kontantinsats – och hur lång tid det skulle ta för dig att spara ihop till den. Och här kan du läsa vad regeringens förslag om startlån betyder för dig som ska köpa din första bostad.