Spara till bostadsrätt – så gjorde Jesper

Funderar du på att köpa din första lägenhet? Tänk känslan att få låsa upp dörren till ditt alldeles egna hem! Då har du kanske också funderat på hur du ska spara till din kontantinsats? Häng med så får du veta hur Jesper Strömbäck gjorde för att kunna köpa sin första lägenhet.

Artikel
5 min

Vi fångar Jesper under lunchen på hans jobb som Account Manager på Academic Work. Jesper är 29 år och flyttade in i sin första bostadsrätt i januari i år. Som så många andra har han innan dess bott i andra hand under lång tid.

Harvat runt i andrahandssoppan

Jesper beskriver det som att han ”harvat runt i andrahandssoppan” sedan han var 19 år. Det var redan någonstans där som han bestämde sig – han ville köpa ett eget boende. Men det har alltid varit ett inre krig.

– Min stora passion är att resa och backpacka. Jag vill se så mycket som möjligt av världen innan jag dör! Det här går inte så bra ihop med att spara till en bostad, berättar Jesper.

Gick från tanke till handling för tre år sedan

Det var för tre år sedan som Jesper gick från tanke till handling. Han var trött på att hyra i andra hand, ville känna trygghet och få en lägre månadskostnad. Det första han gjorde var att sätta upp ett tydligt mål: När han var 30 år skulle han äga en lägenhet. Alltså var det hög tid att börja spara till bostadsrätten.

Det tog 3 år att spara ihop 400 000 kronor, och i oktober 2021 signerade Jesper kontrakten för sin allra första bostadsrätt.

Vände sig till vänner, de agerade bollplank

När beslutet om att köpa en bostad var taget vände sig Jesper till vänner. Några av dem hade nyligen köpt bostad själva och hade bra koll på bostadsmarknaden. Han fick rådet att kartlägga olika bostadsområden för att få koll på priserna och se var han kunde köpa lägenhet. Kartläggningen visade att den typ av bostadsrätt han ville ha skulle kosta mellan 2 och 2,6 miljoner.

– Det är lätt att känna sig vilsen när man ska köpa bostad. Hur ska jag hitta information, hur ska jag ens tänka på bostadsmarknaden och hur ska jag göra med lånen? Jag tror att det är väldigt viktigt att man har ett bollplank att resonera med, säger Jesper.

Nätverkets tips ledde till första lägenheten

Under hela sin bostadsresa har Jesper haft mycket hjälp av sitt nätverk. Och tack vare vännernas tips att titta något kvarter utanför de allra mest hypade adresserna hittade han sin lägenhet. Den ligger i Solna, fem minuters promenad från Torsplan.

Det var viktigt för Jesper att hitta balansen mellan att känna glädje i vardagen och samtidigt kunna spara till bostadsrätten.

Gjorde en ekonomisk plan och livsbudget

Nästa steg på väg mot målet, bostadsrätten, var att göra en ekonomisk plan. Jesper räknade ut att det krävdes att han sparade mellan 10 000 och 15 000 kronor per månad för att få ihop till kontantinsatsen innan han fyllde 30.

– Jag gjorde en livsbudget! Så här mycket får jag bränna på mat, så här mycket på kläder och så här mycket på roliga saker som resande och uteliv. Genom att göra en livsbudget blev det konkret och enkelt att visualisera, förklarar Jesper.

Balans mellan sparande och glädje i vardagen

Det var viktigt för Jesper att hitta balansen mellan att känna glädje i vardagen och samtidigt kunna spara till bostadsrätten han siktat in sig på. Det enklaste att spara in på var de dyra utekvällarna. Och matkostnaderna gick att minska genom att köpa frysta råvaror i stället för färska. Att ta tunnelbanan eller gå i stället för att ta taxi fungerade utmärkt, och faktiskt kändes märkeskläder inte lika nödvändiga längre.

Spara på en rimlig nivå

För den som tycker att det är svårt att hålla modet uppe och fortsätta spara tipsar Jesper om att lägga bosparandet på en rimlig nivå och sedan arbeta med delmål och positiv betingning.

– Efter att ha satt upp det slutliga målet kan du sätta upp delmål för hur mycket du ska spara årligen eller halvårsvis. När du sedan nått målet efter ett halvår kan du unna dig någonting. Kanske en extra god middag, föreslår Jesper.

Nu sparar Jesper med sikte på att kunna köpa större lägenhet.

Den stående överföringen kompletterades med extra sparande

För Jesper var det en tillräckligt stor motivation att se sitt sparbelopp växa. Han hade en automatisk överföring, och de månader som lönen var högre puttade han även in extra pengar. Det var kul och han följde sparandets utveckling varje dag.

– Att köpa en bostad är en investering du gör, du har pengarna i dina väggar. Du sparar för din egen skull, för din ekonomiska framtid, säger Jesper.

Nådde målet tidigare än väntat

Det tog 3 år att spara ihop 400 000 kronor, och i oktober 2021 signerade Jesper kontrakten för sin allra första bostadsrätt. Med andra ord nådde han sitt uppsatta mål två år tidigare än han trott. Men Jesper nöjer sig inte där. Det nya målet är redan satt och nästa ekonomiska plan är gjord. Nu sparar han med sikte på att kunna köpa större lägenhet.

Ska du också spara till en bostadsrätt?

Vi har sammanfattat Jespers tips om hur du sparar till kontantinsatsen, och med vårt sparverktyg kan du räkna ut hur lång tid det tar att spara till din kontantinsats. Här kan du fortsätta att räkna och inspireras!