Köpa bostad ihop som sambor? Tänk på det här!

Vad kul att ni ska köpa bostad tillsammans! Att köpa bostadsrätt eller hus ihop som sambor är lite speciellt eftersom sambolagen då träder in. Här hittar ni tips om vad ni ska tänka på.

Artikel
4 min

Köpa bostad ihop som sambor? Tänk på det här!

Vad kul att ni ska köpa bostad tillsammans! Att köpa bostadsrätt eller hus ihop som sambor är lite speciellt eftersom sambolagen då träder in. Här hittar ni tips om vad ni ska tänka på.

Och ja, vi vet… Det kan låta lite tråkigt och krångligt. Men det är bättre att prata igenom vad det innebär att vara sambo och köpa bostad tillsammans redan nu, än att senare sitta och vara efterklok. När ni gått igenom det här kanske ni kan unna er en god take away som belöning. Häng med nu och lär dig mer om vad som gäller när ni köper bostad tillsammans!

Sambo och köpa bostad ihop

Grattis, nu börjar ert gemensamma liv på bostadsmarknaden. Ni har mycket roligt att se fram emot! Kanske handlar dina tankar just nu mest om inredning och val av tapeter, men det finns fler saker som är viktiga att planera för när du köper bostadsrätt eller hus som sambo.

Sambolagen

bohag som är köpt för gemensam användning ska delas lika om ni någon gång i framtiden skulle flytta isär. Sambolagen gäller par, alltså när två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande i ett gemensamt hushåll (Sambolagen 1§). Den gäller inte om du delar bostad med en kompis, en förälder eller en studiekamrat

Vad omfattas av sambolagen?

Sambolagen skapades för att skydda den av er som är svagare rent ekonomiskt. Låt oss titta på vad det kan innebära i praktiken. Sambolagen omfattar alltså utöver bostaden även allt det som båda eller någon av er köper till det gemensamma boendet. Om du framöver köper exempelvis en ny hemmabioanläggning för dina egna sparpengar kommer den att ingå i ert gemensamma bohag (som ska delas om ni i framtiden flyttar isär). Sådant som du köpt tidigare, innan du blev sambo, ingår däremot inte. En teve du köpte innan ni flyttade ihop omfattas alltså inte av sambolagen.

Om ni skulle flytta isär kan det bli problem…

Så länge ni bor kvar i bostaden är allt frid och fröjd. Men om ni skulle flytta isär finns det tillfällen när sambolagen faktiskt kan ställa till det. (Samma sak om någon av er skulle avlida, du kan läsa mer om det här.)

…om en av er sätter in pengar från tidigare bostad

Ett exempel på en sådan svår situation är om du skulle använda pengar från försäljningen av din förra bostad för att köpa er gemensamma bostad. Trots att pengarna kommer från dig och din tidigare bostad kommer de sedan att omfattas av sambolagen, eftersom du köper den nya bostaden för gemensam användning. Det innebär att din sambo kommer att ha rätt till hälften av bostadens värde om ni någon gång flyttar isär, trots att det faktiskt var du som betalade hela kontantinsatsen.

…om ni betalar olika mycket i kontantinsats

En annan situation som kan ställa till det vid en framtida separation är om du och din sambo går in med olika stora belopp till kontantinsatsen. En av er kanske har ett sparkapital eller ärvda pengar att använda vid köpet, medan den andra har betydligt mindre besparingar. Trots att ni går in med olika mycket i kontantinsats gör sambolagen att bostadens värde delas lika mellan er om ni någon gång skulle flytta isär.

…om ni står för olika stor del av lånet

Ytterligare en situation viktig att känna till är den där ni står för olika stor del av lånet eller amorterar olika mycket. Det kan exempelvis vara så att du har en högre inkomst och vill amortera mer varje månad. Eller att du har mer sparpengar och inte behöver låna lika mycket. Fastän ni lånat eller amorterat olika mycket kommer bostadens värde enligt sambolagen att delas lika i två lika stora delar i händelse av en separation. Det här är en situation ni kanske inte hade räknat med.

Det går att avtala bort delar av sambolagen

För att undvika situationerna ovan kan ni välja att avtala bort bodelningsreglerna i sambolagen. Det gör ni genom att skriva ett eget avtal mellan er, ett så kallat samboavtal. I ett samboavtal kan ni till exempel skriva att ni båda ska få tillbaka er respektive kontantinsats eller motsvarande vid separation. Då kommer den person som betalat in ett större belopp till bostaden eller amorterat mer också ha rätt till ett större belopp vid en eventuell försäljning. Med samboavtalet ser ni till att ni båda får behålla er andel av värdet av ert gemensamma boende om ni flyttar isär.

Hur skriver jag samboavtal?

Det enklaste sättet att skriva ett samboavtal är att ta hjälp av en jurist. Då berättar ni om er situation och hur ni vill ha det om ni någon gång skulle flytta isär. Att ta hjälp av en jurist kostar en slant – men å andra sidan kan ni vara trygga med att det blir helt rätt. Om ni inte vill eller har möjlighet att betala för hjälp med att skriva samboavtal kan ni även hitta gratismallar på nätet.

Sådär ja – bra jobbat! Nu vet du mer om sambolagen och kan fundera över vad den innebär för dig och er situation. Vill du veta mer om vad ni bör tänka på när ni köper eller säljer bostad som sambo finns mer läsning i artiklarna här intill.