Sparkalkyl

Kontantinsats till lägenhet - räkna på ditt sparande

Hur mycket behöver du spara till kontantinsatsen till en lägenhet? Och hur lång tid tar det att spara? Ta hjälp av vår sparkalkyl för att beräkna kontantinsats och få koll på ditt bosparande.

Hur lång tid behöver du spara?

2 000 000
KR
300 000 (15%)
KR
100 000
KR
3 500
KR
4
%

Tid till kontantinsats

00
år
&
00
mån

Var vill du bo?

I menyn nedan ser du det genomsnittliga priset för en lägenhet på 30 kvadratmeter i landets största städer. Bostadens pris påverkar hur stor kontantinsats som behövs. Kom ihåg! Din inkomst avgör även hur mycket pengar du kan få låna från din bank.

En etta i centrala Stockholm kostar ca 3 150 000 kr, vilket innebär att kontantinsatsen blir minst 472 500 kr (15% av bostadspriset). Du behöver ha en stadigvarande inkomst på ca 40 600 kr per månad för att få låna upp till 85% av bostadens pris.

Exemplen utgår från att du har 15% i egen kontantinsats och lånar upp till 85%. Statistiken är hämtad från Svensk Mäklarstatistik i augusti 2022.

Bostadsrätten – det rörliga målet

Har du letat lägenhet ett tag? Tänk på att du kan behöva justera ditt sparmål under tiden du sparar! Högre lägenhetspriser innebär att du behöver en högre kontantinsats. Se ditt sparmål som ett rörligt mål! Och kom ihåg att stämma av med jämna mellanrum så att ditt sparande ligger på rätt nivå. Om bostadspriserna stigit kanske du till och med behöver tänka om var du vill bo.

Och du, ju mer du sparar varje månad, desto snabbare går det att få ihop till ditt mål – kontantinsats till lägenheten!

Hur ska jag få ihop kontantinsatsen till första lägenheten?

Undrar du också hur du ska få ihop pengarna till en kontantinsats för en lägenhet? Kanske har du börjat kolla bostadsmarknaden, ja till och med bestämt var du vill köpa bostadsrätt? Kul! Nu återstår ”bara” att spara till kontantinsatsen. Men hur ska du göra?

Vi har pratat med 29-årige Jesper Strömbäck. Han lyckades spara till kontantinsatsen till sin första lägenhet på tre år. Här delar Jesper med sig av sina bästa tips för sparandet, bostadsmarknaden och livet under spartiden!

1)      Planera din ekonomi

  • Börja med att sätta upp ett tydligt sparmål. Hur mycket behöver du spara till kontantinsats? När ska du nå målet? Hur mycket behöver du spara varje månad för att nå dit? Bryt ner målet i delmål och försök vara så konkret som möjligt.
  • Bestäm dig för vad du kan spara in på. Kan du spara pengar genom färre utekvällar, billigare livsmedel, matlåda till lunchen på jobbet eller kanske genom att gå eller ta kollektivtrafik oftare än bil eller taxi? Finns det något annat du kan dra ner på?
  • Lägg upp en automatisk överföring till sparandet. Då är det enklare att hushålla med de pengar som är kvar. Det blir tydligt hur mycket du har kvar till exempelvis mat.
  • Börja spara så tidigt som möjligt. Det behöver inte vara ett högt belopp varje månad, det är tiden som är avgörande! Ju tidigare du börjar spara, desto mer pengar hinner du få ihop.

2)    Få koll på bostadsmarknaden

  • Kartlägg olika bostadsområden och bestäm var du vill bo. Försök hitta guldkornen. Kanske har du missat en lägenhet bara för att den ligger något kvarter eller två längre bort.
  • Skaffa dig ett bollplank! Det ska vara någon du kan ställa alla frågor till och som kan stötta dig under din bostadsresa. Kanske har du en kompis som nyligen köpt bostad eller vet någon annan som har koll på bostadsmarknaden och som kan förklara hur saker fungerar.

När du sparar till din bostad behöver du även ha kul under tiden, allt handlar om att hitta balans i ditt sparande.

3)    Ha kul under tiden

  • Bestäm dig för vad du kan spara in på. Kan du spara in genom färre utekvällar, billigare livsmedel, färre taxiresor och billigare kläder? Eller finns det något annat du kan dra ner på?
  • Hitta balansen. Livet ska vara roligt även när du sparar. Se till att det finns lite utrymme även för resor och nöjen. Var medveten och välj noga vad du lägger dina pengar på.
  • Fira delmål! Unna dig något när du nått en milstolpe, kanske en extra god middag eller något annat du gillar. Eller så räcker det med att se placeringarna och sparandet växa, det är en belöning i sig.

Det var här var några av de saker Jesper gjorde för att spara ihop till sin kontantinsats. Vill du veta mer om Jesper? Läs vår intervju med honom där han berättar om sin bostadsresa. Kanske har du några spartips som du vill dela med dig av? Du kan mejla oss här eller skicka ett meddelande till oss på Instagram.

Vill du veta hur andra unga vuxna gjorde? Läs vår artikel Spara till kontantinsats – så gjorde vi!

Jesper Strömbäck har precis köpt sin första bostad, läs vidare om hans bostadsresa här.

"Hitta balansen. Livet ska vara roligt även när du sparar"