Minska riskerna med att köpa bostad – 3 sätt

Det finns vissa risker förknippade med att köpa en bostad. Förutom att bostadens pris kan minska så kan räntorna stiga. Livet kan också ta oväntade vändningar som kan påverka dig och din ekonomi. Sådant kan du inte göra så mycket åt. Men det finns andra sätt att minska riskerna. Läs vidare om hur du minskar din risk vid bostadsköp genom att planera, amortera och spara!

Artikel
5 min

Först: köp en bostad för att bo, inte som investering

Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå poängtera: den främsta anledningen till att du ska köpa en bostad är att du ska bo i den. Det är något helt annat än att köpa en bostad i syfte att tjäna snabba pengar. Kortsiktig bostadsspekulation är förknippad med hög risk, och det är något vi på Bostadsskolan avråder ifrån. Köp en bostad bara om du planerar att bo i den.

1. Planera väl inför ditt bostadsköp

Flera av riskerna med ett bostadsköp går att begränsa om du planerar väl, så börja med att tänka efter först (det är lättare än att vara efterklok).

Tänk långsiktigt

Hur funkar bostadsköpet med dina planer för livet i övrigt? Vill du bo utomlands de närmaste åren? Har du kanske tankar på att söka jobb i en annan stad? Tänk över din livssituation och dina planer före bostadsköp, så minskar du risken för att sedan behöva sälja din bostad med förlust vid en eventuell nedgång på bostadsmarknaden.

Förbered för eventuellt inkomstbortfall

En annan risk att ta med i beräkningen är att du kan få svårt att klara dina boendekostnader om du plötsligt får lägre inkomst, till exempel om du blir långvarigt sjuk eller arbetslös. Men planerar du väl kan du skydda din ekonomi vid sådana oförutsedda händelser.

  • Gå med i en a-kassa. Då får du en viss ersättning om du plötsligt står utan jobb.
  • Teckna en inkomstförsäkring och/eller en sjukförsäkring som ger dig en utbetalning varje månad i händelse av sjukdom eller arbetslöshet. Ibland ingår sjukförsäkring i villkoren för din anställning, men inte alltid. Fråga din arbetsgivare!

Och du, vi förstår att det här är lite småtråkigt att tänka på. Men detta kan få stor betydelse för din ekonomi så vi råder dig att ta tag i det nu, inte sen!

2. Börja amortera direkt för att minska din låneskuld

Ibland kan banken erbjuda amorteringsfritt lån, men vi råder dig faktiskt att börja amortera direkt! I takt med att du amorterar blir ditt totala lån allt lägre, och ett lägre lån ger lägre räntekostnader.

Förutom att ett lägre lån innebär en lägre månadskostnad har du stor glädje av att du har amorterat om du säljer din bostad med vinst, eftersom du då får behålla en större del av försäljningsbeloppet. Skulle du hamna i en situation där du måste sälja din bostad med förlust kommer du också att vara tacksam att du har amorterat – lånet du ska betala tillbaka till banken har ju blivit lägre.

Kanske har du hört någon säga att amorteringar är ett slags sparande? Ju mer du amorterar desto mindre blir det lån som är kopplat till din bostad – och desto större del av din bostad äger du själv!

3. Fortsätt spara – även efter ditt bostadsköp

Det är vanligt att sätta upp ett konkret sparmål inför bostadsköpet. Ofta går det också lättare att spara när du vet vad målet är – en kontantinsats till den första bostaden! Men efter att du har köpt din bostad är det klokt att fortsätta spara. Det skyddar din framtida ekonomi.

Du behöver en sparbuffert för bostadens underhåll

När du äger din bostad har du ansvar för att hålla bostaden i gott skick. Ibland behöver du måla om och plötsligt kanske kylskåpet lägger av och behöver bytas ut. Spara en summa varje månad så att du är förberedd på sådana utgifter. Om du har köpt en bostadsrätt ansvarar föreningen för vissa delar, men du som bostadsrättsägare har också ett stort ansvar. Läs vad som gäller i din bostadsrättsförenings stadgar. (Kom också ihåg att teckna en hemförsäkring, det är bra att ha om olyckan är framme!)

Du behöver en räntebuffert som skydd mot ränteuppgång

När du köper en bostad och tar bolån kommer din ekonomi också att påverkas av hur höga bolåneräntorna är. En eventuell räntehöjning kommer att höja dina månadskostnader för boendet. För att klara en högre ränta rekommenderar vi att du börja spara till en räntebuffert direkt när du tar ett bolån. Då har du en reserv att ta till vid högre räntor och boendekostnader. Du kan läsa mer om räntebuffert här.

Så där: 3 sätt för dig att själv minska riskerna vid ett bostadsköp. Om du ser till att planera, amortera och spara kan en bostadsaffär bli en lyckad affär. Med lite tur kanske till och med ditt livs bästa!