Spara el i lägenhet – tips

Elpriserna stiger och elräkningen kan bli hög i vinter, även för dig som bor i bostadsrätt. Vad drar mest el i en lägenhet, och hur kan du minska elförbrukningen? Här finns tips för dig som vill hitta strömtjuvar och spara el i lägenheten.

Artikel
4 min

Hushållsel i lägenhet – vem får elräkningen?

Först och främst är det bra att reda ut hur elen i lägenheten faktureras när du bor i bostadsrätt. Ibland ingår nämligen hushållselen för lägenheten i månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Då kan det vara bra att tänka på att månadsavgifterna kanske behöver höjas på sikt vid högre elpriser.

Det vanligaste är dock att du som ägare av en bostadsrätt har egen elmätare, och betalar utifrån hur mycket el du själv använder. Då ingår elen alltså inte i månadsavgiften. Fördelen är att du då kan påverka din elkostnad, både genom att göra smarta val när du väljer elhandelsbolag och elavtal och genom att minska din elanvändning.

Spara el i lägenhet – tips

Det finns många mer eller mindre kreativa sätt att spara el. Här tipsar vi om några som passar dig som bor i bostadsrätt.

Vad drar mest el i en lägenhet?

Torktumlare är en av våra vanligaste strömtjuvar i hemmet. Har du egen torktumlare kan du spara el i lägenheten genom att låta tumlaren stå och hellre hänga tvätten på tork. Tvättmaskiner drar också en hel del el. Finns det tvättstuga i fastigheten kan det vara bra att köra stortvätt där då och då i stället för att tvätta halvfulla maskiner i lägenheten.

Torktumlaren och tvättmaskinen är några av våra stömtjuvar i hemmet...

10 tips till för att minska elförbrukningen

  • Frosta av kyl och frys 2 gånger per år och tänk på att en fylld kyl och frys är mest energieffektivt. Dammsug också baksidan när du ändå frostar av.
  • Kör eventuell diskmaskin först när den är full.
  • Använd energisparprogram på de maskiner som har det. Har du väldigt gamla vitvaror kan det vara idé att köpa nya, mer energisnåla.
  • Stäng av eventuell handdukstork som går på el.
  • Stäng av eventuell golvvärme som går på el.
  • Sätt datorn i energisparläge när du inte använder den.
  • Titta på tv i surfplattan eller mobilen i stället för på stor skärm.
  • Släck lamporna i rum du inte är i och byt ut ljuskällorna till LED.
  • Sätt lock på kastrullerna när du lagar mat och använd hellre mikron än spisen om du kan. Ugnen drar mycket el, laga så många delar av måltiden du kan i ugnen om du ändå värmer upp den.
  • Skaffa grenuttag med avstängningsknapp för att undvika att apparater står på stand-by i onödan.

Tänk på att hela föreningen kan behöva minska elförbrukningen

Även om du betalar din egen hushållsel kan din månadsavgift påverkas av höjda elpriser. I din bostadsrättsförening går det ju åt el till uppvärmning och belysning i gemensamma utrymmen, till exempel. Prata gärna om hur ni kan hjälpas åt att spara el tillsammans även där.

Om elen ingår i lägenhetens månadsavgift

Om din hushållsel ingår i bostadsrättens månadsavgift gör du ändå rätt i att spara el, eftersom du då är både klimatsmart och håller nere elkostnaderna för föreningen. Ju fler som kan spara el i er fastighet, desto mindre risk att ni behöver höja månadsavgifterna på grund av höga elräkningar.

Kanske är det också läge att ta upp diskussionen om att installera elmätare hos var och en, så att ni får möjlighet att mäta elförbrukningen i varje lägenhet och påverka era egna elkostnader? Kan ni mäta elförbrukningen sporrar det antagligen mer till att spara el!

Så vad har vi lärt oss? Tänk efter vad som drar mest el i din lägenhet och försök minska elförbrukningen där, för kan du spara el i lägenheten kan du också spara in på elkostnaderna. Se också till att vara prismedveten när du väljer elhandelsbolag!