Faktabanken

Handpenning

Handpenning är en första delbetalning av köpeskillingen vid en bostadsaffär. När kontraktet är undertecknat gör köparen en förskottsbetalning, vanligtvis på 10% av priset på bostaden. Detta är handpenningen.

Som köpare ska du oftast betala handpenningen inom 7 – 14 dagar från det att du skrivit under kontraktet. I kontraktet står exakt vilket datum handpenningen senast ska vara inbetald och till vilket konto du ska betala. Handpenningen brukar först gå till fastighetsmäklarens klientmedelskonto. Därefter för fastighetsmäklaren över pengarna till säljaren.

Handpenningen är en del av kontantinsatsen för bostaden. Betalar du som köpare 15% i kontantinsats innebär det att du först betalar 10% kontant som handpenning vid kontraktsskrivning. Därefter betalar du ytterligare 5% kontant i samband med tillträdet.

Om du som köpare har dina pengar låsta i en befintlig bostad kan du ansöka om ett handpenningslån. Villkoren för handpenningslån varierar mellan olika banker. Det är därför viktigt att du kontrollerar villkoren för ett eventuellt handpenningslån innan du skriver kontrakt för den nya bostaden.

Alla