Student & köpa bostad – Tips!

Har du fått besked om antagning till universitets- eller högskoleutbildning? Grattis till en viktig och ny period i livet! Men om du ska flytta till annan ort, var kan du då bo? Studentrum och hyresrätter växer ju inte på träd. Funderar du på att köpa lägenhet finns en del att tänka på. Här har vi samlat tips för dig som vill köpa bostad som student.

Artikel
6 min

Har du fått besked om antagning till universitets- eller högskoleutbildning? Grattis till en viktig och ny period i livet! Men om du ska flytta till annan ort, var kan du då bo? Studentrum och hyresrätter växer ju inte på träd. Funderar du på att köpa lägenhet finns en del att tänka på. Här har vi samlat tips för dig som vill köpa bostad som student.

Egen lägenhet som student

Du kanske har märkt att det är svårt att komma åt ett studentrum på nya studieorten? För att överhuvudtaget kunna bo och studera på vissa orter kan enda sättet vara att köpa en lägenhet. Då behöver du ha sparat kapital och du kan behöva ta lån, om det så är privat eller på bank. Kan du köpa ihop med kompisar kan det vara ett alternativ. Eller du kanske kommer att ha ett rum extra i lägenheten som du kan hyra ut för att klara boendekostnaden? Det finns olika lösningar och flera saker att tänka på. Läs vidare så förklarar vi.

Köpa lägenhet kräver kontantinsats, men går det att få lån?

När du köper en lägenhet ska du betala minst 15 procent av priset kontant. Sedan är det möjligt att belåna lägenheten upp till 85% av värdet. Men för att få bolån krävs en löpande inkomst och dit räknas inte studiemedel. Har du en stadig inkomst från extrajobb kan det underlätta, men de flesta behöver ha hjälp. Föräldrar eller andra släktingar kan gå in som medlåntagare till exempel. Eller kanske kan de låna ut till dig av egna sparade medel, eller genom att själva ta lån?

 

Att tänka på vid köp av lägenhet:

  • Vill du ta bolån kräver banken en stadigvarande inkomst eller föräldrar som medlåntagare.
  • Om dina föräldrar lånar ut pengar, skriv ett skuldebrev.
  • Amorteringar är pengar som ska ut varje månad, även om det är ett indirekt sparande.
  • Boendekostnaden kan öka. Månadsavgiften kan höjas, till exempel om föreningen har lån som snart ska sättas om.
  • Att äga innebär större ansvar för bostaden än att hyra.
  • Hemförsäkring med bostadsrättstillägg behövs. Det kostar lite mer än för en hyresrätt.
  • Bostadsbidrag går att söka om du är 18-28 år. Max 1 300 kronor per månad, men med tuff inkomstprövning.
  • Säljbarheten, hur är den? Studietiden kanske blir 3-4 år. Ska du påbörja ditt yrkesliv på annan ort efter det blir lägenheten lättare att sälja om den är i gott skick och har bra läge.
  • Sälja med vinst? Får du bostadsbidrag det året du säljer med vinst kan det påverka bidragets storlek. Även studiemedlets storlek kan påverkas.

Att köpa egen lägenhet kräver en hel del av dig som student, och det kan vara svårt att klara på studiemedel. Finns andra lösningar som kan fungera bättre för dig?

Köpa lägenhet tillsammans

Kanske underlättar det om ni är några kompisar som går ihop och köper lägenheten tillsammans. Eller om ni är ett par och nu ska flytta dit tillsammans. Sätter ni in hälften var är det enkelt att dela lika på kostnaderna. Som sambor har ni ju också rätt till hälften var av värdet om ni ska flytta isär. Tänk på att om ni ”bara” är vänner räknas ni inte som sambor. Läs mer här om att vara sambo.

Det går att ha olika ägarandel om ni skulle gå in med olika mycket i kontantinsats och/eller lån. Men då kan ni behöva fördela månadsavgiften utifrån samma andelar. Som sambor kan ni då också skriva ett samboavtal så att ni inte behöver dela lika på värdet vid en eventuell separation.

Vänner skriver samäganderättsavtal om bland annat:

  • Ansvar och kostnader. Hur fördelar ni kostnader och avgiftshöjningar? Hur kommer ni överens om åtgärder för underhåll, utbyte av vitvaror och reparationer?
  • Använda bostaden. Vilka krav har ni på skötsel? Vem gör vad, när? Hur ska ni kunna använda den? När får ni ha fester eller övernattningsgäster?
  • Om en ska flytta. Vilka villkor ska gälla om en av er ska flytta? Om försäljning då ska ske, hur gå tillväga? Om den ena ska lösa ut den andra hur ska värdering ske?

Ha hyresgäster

Ett annat alternativ är att du köper på egen hand och i stället hyr ut delar av bostaden. Med rum att hyra ut får du inkomster och bättre råd med lägenheten. Det kan vara förenat med en del jobb att hitta lämpliga hyresgäster du kan lita på. Bäst är det om du och någon kompis kommer överens redan när ni söker bostad på studieorten att du köper och hen hyr. Det är viktigt att hyran faktiskt betalas till dig, helst i tid.

Att tänka på när du har en hyresgäst:

  • Skriv hyresavtal. Avtala bort hyresgästens besittningsskydd. Läs mer om besittningsskydd här.
  • Kontakta försäkringsbolaget. Du kan behöva lägga till i hemförsäkringen att du har uthyrning.
  • Hyresintäkter är skattepliktiga. Men de första 40 000 kronorna plus kostnaden för den yta du hyr ut är skattefria per år. Skatten är 30% på intäkten utöver det.

När studierna är klara

Att komma in på bostadsmarknaden är inte det enklaste som högskolestuderande. Men i vissa tider är det en hjälp att ha gjort det när du är klar med studierna och ska flytta igen. Har priserna stigit kan det vara lättare att köpa nästa bostad än att komma in som ny på bostadsmarknaden.

 

Vill du fortsätta läsningen? Du hittar alla våra artiklar här