Sambolagen – vad händer med bostaden vid dödsfall?

Vad sambolagen innebär för dig och din sambo vid ett eventuellt dödsfall är en av de där sakerna vi helst inte ens vill tänka på. Det får ju bara inte hända. Och sannolikheten att det faktiskt händer är tack och lov mycket låg i unga år. Men det finns några viktiga saker att känna till om sambolagen om ett dödsfall skulle inträffa. Vi råder er att läsa vidare även om vi förstår att det här är tungt och kan kännas lite sorgset.

Artikel
5 min

Vad sambolagen innebär för dig och din sambo vid ett eventuellt dödsfall är en av de där sakerna vi helst inte ens vill tänka på. Det får ju bara inte hända. Och sannolikheten att det faktiskt händer är tack och lov mycket låg i unga år. Men det finns några viktiga saker att känna till om sambolagen om ett dödsfall skulle inträffa. Vi råder er att läsa vidare även om vi förstår att det här är tungt och kan kännas lite sorgset.

Sambolagen styr vem så får bostaden vid dödsfall

Om det som inte får hända ändå händer och en av er avlider uppstår en helt annorlunda situation för er som sambor jämfört med om ni vore gifta. Det är nämligen så att sambor inte ärver varandra. Har ni ägt en gemensam bostad kommer du som blir kvar att fortsätta äga din halva av bostaden precis som innan. Men den del av lägenheten eller huset som var din sambos kommer att ärvas av hens arvingar. Den här effekten av sambolagen vid ett dödsfall ställer dig inför två alternativ. Vill du flytta? Eller vill du bo kvar i bostaden?

Vill du flytta?

Kanske är det så att du inte vill bo kvar i bostaden? I så fall säljer du och din sambos arvingar bostaden, och så behåller ni hälften av försäljningssumman var. De pengar du får över efter att du har betalat av din del av lånen kan du exempelvis använda till en kontantinsats vid köp av en ny bostad. Om din sambos arvingar skulle vilja behålla bostaden när du flyttar behöver de köpa loss din del av bostaden. Läs vidare i nästa stycke om vad som händer när någon av er vill ha kvar bostaden. Exemplet nedan illustrerar hur det går till om du vill bo kvar, men motsvarande gäller även för sambons arvingar om de vill behålla bostaden efter att du har flyttat.

Vill du bo kvar i bostaden efter att din sambo har avlidit?

Vill du bo kvar i bostaden efter att din sambo har gått bort måste du köpa den halvan av bostaden som din sambo ägde av hens arvingar. Det brukar kallas att lösa ut arvingarna. För att göra detta behöver ni först värdera bostaden med hjälp av en oberoende värderingsman. Sedan behöver du kontakta din bank för att ansöka om ett lån på ett så högt belopp att du kan lösa ut arvingarna. Banken kommer att göra en kreditprövning precis som förra gången du ansökte om lån. Skillnaden är att du nu måste klara ränteinbetalningar och amorteringar på egen hand. Om banken inte skulle bevilja dig ett lån på det nya beloppet kommer du i värsta fall att behöva flytta. Men det finns sätt att undvika det scenariot.

Testamente är ett bra skydd – men inte tillräckligt

Ett sätt att som sambor skydda varandra i händelse av dödsfall är att du och din sambo skriver varsitt testamente er emellan. I testamentet kan du skriva att du vill att din sambo ska ärva din del av bostaden om du skulle avlida. Din sambo skriver detsamma i sitt. Det här är ett enkelt sätt att säkra det framtida boendet för varandra. Men ett testamente är inte alltid tillräckligt eftersom det gäller att ha råd att bo kvar också. Och har sambon barn, egna eller era gemensamma, har de rätt till visst arv ändå.

Teckna livförsäkring för att skydda varandra som sambor

Ett sätt att undvika att behöva flytta om en av er avlider är att ni tecknar varsin livförsäkring. Det är ett bra komplement till både samboavtal och testamente. Banker och försäkringsbolag pratar ibland om ”korsvis livförsäkringar”. Kanske har du hört begreppet? Det är inte så krångligt som det låter utan betyder att ni båda tecknar varsin försäkring med den andre personen insatt som mottagare av en viss summa pengar.

En livförsäkring är en försäkring som är knuten till en persons liv. Om personen som har tecknat försäkringen avlider betalas ett på förhand bestämt livförsäkringsbelopp ut till den eller de personer som är insatta som förmånstagare, alltså som mottagare av pengarna. Har din sambo tecknat en livförsäkring med dig som förmånstagare får du alltså en viss summa pengar om din sambo dör.

Syftet med livförsäkringen

Pengarna som betalas ut till dig som förmånstagare om din sambo dör kan du exempelvis använda för att lösa bort din sambos del av bolånen. Då behöver du inte ansöka om ett högre lån, eftersom du kan använda pengarna från livförsäkringen för att betala av på lånet. På så sätt kan du bo kvar i bostaden till samma eller lägre kostnad. Du fortsätter att betala räntekostnad och amortering på det du har kvar i lån, precis som vanligt. Tänk på att månadsavgiften till bostadsrättsföreningen inte halveras, om ni bor i bostadsrätt. Ett högre livförsäkringsbelopp kommer därför väl till pass. Skulle ni till exempel teckna varsin livförsäkring på 75% av ert bolån har den efterlevande lite större marginaler och bättre chanser att bo kvar.

Att ansöka om livförsäkring

En livförsäkring ansöker ni om hos en bank eller ett försäkringsbolag. Ni får hjälp att räkna ut hur stort försäkringsbelopp som behövs beroende på er bostads värde och vilka utgifter och inkomster ni har. Ni kommer också att behöva fylla i varsin hälsoförklaring när ni ansöker om era livförsäkringar. Det innebär att ni svarar på frågor om er hälsa, till exempel om ni har några sjukdomar eller har varit inlagda på sjukhus under längre perioder. Risken att få allvarliga sjukdomar ökar med åren, så det är bra att passa på att ansöka om livförsäkring medan du är ung om du kan! De grupplivförsäkringar som banker och fackföreningar erbjuder brukar ofta vara prisvärda.

Har du läst ända hit? Bra jobbat. Det här är en tung och allvarlig sida av att bli sambo. Men det är bra att ha koll på vad sambolagen innebär vid dödsfall. Nu vet du vad ni kan göra för att skydda varandra.