Köpa första bostaden – nytt förslag om startlån

Har du hört talas om det nya startlånet? Kanske passar det väl in i dina funderingar på att köpa bostad? Du är inte ensam om att längta efter ett hem som är ditt alldeles eget. Att köpa sitt första boende är en speciell och härlig känsla! Läs vidare om vad startlånet kan betyda för dig som förstagångsköpare.

Artikel
5 min

Ett nytt förslag om startlån ska underlätta första bostadsköpet

Men det finns också en annan sida med köpet. Du behöver ha råd. Och det är inte alltid så självklart att din ekonomi möjliggör köpet av det där första boendet. Kanske har du hört att regeringen har kommit med ett förslag om startlån för att underlätta för dig som köper bostad för första gången? Vad handlar det här om?

Bostadspriserna har stigit och nya krav har tillkommit

Priserna på bostadsmarknaden har stigit under lång tid. En lägenhet som år 2012 var värd 1,5 miljoner kronor har idag ett marknadsvärde på 3 miljoner. Samtidigt som bostadspriserna stiger har det kommit nya regler kopplade till bostadslån. Bland annat behöver du betala 15 procent av bostadens pris i kontantinsats samt amortera mer än förr. Sammantaget innebär det här att du behöver ha både ett sparkapital och en god ekonomi för att kunna köpa bostad för första gången.

Det tar tid att spara till kontantinsats

Du behöver alltså ha sparat ihop en ordentlig summa pengar för att det ska bli möjligt att köpa bostaden. För en lägenhet som kostar 3 miljoner måste du kunna sätta in 450 000 kr i kontantinsats. Det kräver att du sparar en rejäl peng varje månad under lång tid. Om du sparar 3500 kr per månad tar det närmare tio år att få ihop den summan. (Det kan gå snabbare eller långsammare beroende på hur mycket du sparar varje månad och hur du placerar pengarna. I vår sparkalkylator kan du räkna på ditt eget sparande). Medan du sparar kanske priserna också hinner stiga ännu mer!

Kontantinsatsen kan behöva stöttas upp med blancolån eller av föräldrar

Att behöva spara i tio år för att kunna köpa sin första bostad kan kännas som en mindre evighet och är kanske inte ens möjligt. Kanske har du förmånen att få hjälp av dina föräldrar med ett lån eller en gåva? Om inte kan ett alternativ vara att ansöka om ett blancolån, ett lån utan säkerhet. Ett sådant lån har ofta en högre ränta och behöver betalas tillbaka på kort tid. Dessutom ökar ett sådant lån din totala belåningsgrad.

Regeringen har kommit med ett förslag om startlån

Som vi nämnde har regeringen kommit med ett nytt förslag för att förenkla det första bostadsköpet. Förslaget handlar om ett lån kallat startlån. Det är ett lån som bankerna kan erbjuda på upp till tio procent av köpeskillingen. Det som gör det möjligt är att staten går in med en garanti. Om förslaget skulle bli verklighet (det är ännu inte beslutat) så betyder det att du behöver betala en kontantinsats på fem procent i stället för dagens femton procent.

Vad betyder startlånet för dig som ska köpa din första bostad?

  • Det här låter väl bra, eller? Ja, det kan det vara. Men det finns en del detaljer som är bra att känna till. Låt oss titta närmare på några av dem:
  • Startlånet kan vara högst 250 000 kr per person eller max tio procent av bostadens pris. Det innebär att i vårt tidigare exempel med en bostad som kostar 3 miljoner skulle du behöva en större kontantinsats.
  • Banken kan sätta en högre ränta på startlån än på vanliga bolån. Den borde inte bli så hög som för ett blancolån eftersom startlånet har en statlig garanti som säkerhet, men vad den blir vet vi inte i dagsläget.
  • Amorteringen på startlånet kommer att följa de vanliga amorteringsreglerna. Det innebär att du behöver amortera av två eller tre procent av den totala skulden, vilket kan bli ett rejält belopp varje månad. Det kräver en bra inkomst.
  • För startlån ska det tas ut en garantiavgift på en procent. Om det är du eller banken som ska stå för den bestäms av banken.
  • Du kan bara få startlånet vid förstagångsköp av bostad och du får inte ha ägt en bostad under de senaste tio åren.

Kommer startlånet att hjälpa dig som ska köpa din första bostad?

Sammanfattningsvis kan det nya föreslagna startlånet eventuellt hjälpa dig att få råd att köpa din första bostad. Men det finns vissa villkor som gör att det inte självklart underlättar för just dig. Maxbeloppet på 250 000 kronor kanske gör att startlånet inte räcker och amorteringskravet ställer höga krav på din inkomst.

Om startlånet kommer att införas eller inte vet vi tidigast i höst. I väntan på beskedet råder vi dig som drömmer om din första egna bostad att fortsätta spara. Ett sparande är alltid en god affär!