Vad får jag för pengarna när jag köper bostadsrätt?

Är det värt att betala ett högre pris per kvadratmeter i innerstan? Eller är det bättre att köpa en större lägenhet, längre ut från centrum? I slutändan är det bara du själv som vet vad som är rätt för dig, men här hittar du tips och tankar som kanske kan hjälpa dig på vägen.

Artikel
4 min

Börja med att utgå från din budget

Innan du börjar leta lägenhet och gå på visningar kan det vara bra att räkna på hur mycket du kan köpa bostad för.

För att få koll på hur mycket du kan få i bolån kan du ta hjälp av din bank. Du kan också använda de kalkylverktyg som finns på bankernas webbplatser för att göra egna beräkningar. Räkna ut hur mycket du kan gå in med som kontantinsats och hur mycket du kan få låna. Sedan kan du börja gå på visningar. Och ibland krävs det många visningar innan du hittar hem!

Pris per kvadratmeter – jämförpris på bostäder

Vad är egentligen dyrt eller billigt när det kommer till att köpa bostadsrätt? I slutändan är det dina önskemål och din ekonomi som avgör.

Men för att du ska kunna jämföra priser på olika lägenheter kan du räkna med måttet kronor per kvadratmeter. Dela bostadsrättens pris med dess yta i kvadratmeter för att få fram rätt siffra.

Exempel: du köper en 2:a på 50 kvadratmeter för 2 000 000 kronor. Kvadratmeterpriset blir då 2 000 000 kronor / 50 kvadratmeter = 40 000 kronor/kvadratmeter.

Två lägenheter kan skilja sig mycket åt vad gäller till exempel yta och läge, men ändå ha samma utgångspris. Genom att jämföra kvadratmeterpris kan du se vad olika bostäder kostar i förhållande till varandra.

Läget gör stor skillnad på priset

Kvadratmeterpriset är olika i olika delar av landet. Det skiljer sig också från stadsdel till stadsdel. En grundregel är att ett eftertraktat läge innebär ett högre pris per kvadratmeter.

Sommaren 2021 låg kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i centrala Stockholm på i snitt cirka 115 000 kronor. Under samma period kunde du köpa lägenhet knappt 15 minuter med tåg från Stockholms centralstation för cirka 36 000 kronor per kvadratmeter.

Liknande skillnader finns runt om i landet. I Göteborg kunde du hösten 2021 köpa en bostadsrätt mitt i centrum för cirka 70 000 kronor per kvadratmeter. Strax utanför stan kunde kvadratmeterpriset vara hälften av innerstadspriset.

Fundera över var du vill bo och hur mycket du kan tänka dig att betala för ditt boende. Prisuppgifterna ovan är hämtade från www.maklarstatistik.se i september 2021. Kanske har du redan spanat in en speciell gata? Eller vill flytta till samma område som dina vänner? Kolla upp vilka priser som gäller i de områden du är intresserad av.

Är det värt att betala mer för att bo centralt?

Vad som gäller för just dig kan bara du veta. Hur ser din vardag ut, och var jobbar eller studerar du? Vilka områden gillar du bäst? Många betalar gärna mer för att bo mitt i stan men självklart finns det både plus och minus med att bo mitt i city. Här listar vi några vanliga argument för och emot de olika alternativen.

Fördelar med att bo centralt

  • Nära (kanske till och med gångavstånd) till det mesta.
  • Stort utbud av restauranger, affärer, gym och annan service.

Nackdelar med att bo mitt i stan

  • Mitt i stan är det sällan tyst, ljudmiljön i city kan var störande.
  • Har du bil kan det vara svårt med parkering.
  • Eftersom kvadratmeterpriset är högt kanske du måste bo på mindre yta och prioritera bort vissa önskemål.

Fördelar med att bo utanför city

  • Med ett lägre kvadratmeterpris får du mer yta för pengarna.
  • Utanför centrum bor du ofta lugnare, kanske också nära större grönområden.

Nackdelar med att bo längre ut från centrum

  • Mindre utbud av kaféer, restauranger, gym, butiker och liknande.
  • Med längre avstånd kanske behöver du lägga mer pengar på kollektivtrafik eller bil.

Du kan göra flera listor med fördelar och nackdelar för olika områden du är intresserad av. Utgå från hur du vill leva ditt liv. Kanske kan du inte få allt du önskar. Då gäller det att kompromissa.

Andra saker som påverkar priset på en bostadsrätt

Även om läget och stadsdelen är viktiga parametrar finns det också mycket annat som kan påverka prisbilden.

Läget i fastigheten. En lägenhet högt upp i huset kostar ofta mer per kvadratmeter än en lägenhet på markplan. På samma sätt drar gavelläge med fönster i flera väderstreck ofta upp priset. Utsikt och insyn spelar också in.

Balkong och uteplats uppskattas av många. Vill du ha det får du vara beredd att betala lite extra.

Lägenhetens skick. Behövs omfattande renovering behöver du som köpare räkna in den kostnaden i din budget. Det kan dra ner priset. Fungerar det att bo i lägenheten trots att den inte är i toppskick? En lägenhet i gott skick går antagligen för ett högre pris, men å andra sidan kan du flytta in direkt.

Lägenhetens stil. Här styr tycke och smak och rådande trender. Vissa föredrar nybyggt, andra klassisk funkis. Bostadsrätter i äldre fastigheter från förra sekelskiftet har länge varit populära. Många spekulanter är beredda att betala lite extra för detaljer som stuckatur, spegeldörrar och bevarade kakelugnar.

Lägenhetens storlek och planlösning. Finns det plats för tvättmaskin i badrummet? Har lägenheten kokvrå eller kök? Hur boytan är disponerad spelar också roll för priset. En mindre lägenheten kan kännas ”stor” med en smart planlösning, så stirra dig inte blind på antalet kvadratmeter.

Området. Och skillnaden handlar inte bara om hur centralt området är. Någon betalar gärna mer för att bo nära grönområden. Andra prioriterar hellre ett rikt kulturliv.

Månadsavgiften till föreningen. En hög månadsavgift betyder ofta ett lägre pris. En låg månadsavgift brukar tvärtom leda till ett högre kvadratmeterpris.

Bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningens ekonomi och skötsel påverkar också priserna på lägenheterna i föreningen mycket. Hur ser belåningen ut i föreningen? Vad är skicket på fastigheten? Finns det några planerade renoveringar? Om ja, hur kommer föreningen att finansiera dem? Om bostadsrättsföreningen är äkta eller oäkta kan också göra skillnad för priset. En oäkta bostadsrättsförening har ofta stora hyresintäkter. Det i sin tur kan leda till låga månadsavgifter för bostadsrättsinnehavarna – och högre priser för bostadsrätterna. Å andra sidan kan vissa banker inte belåna bostadsrätter i oäkta föreningar. Det kan i sin tur dra ner priset något.

Vad är ett rimligt pris? Kolla slutpriser!

Eftersom priserna för bostadsrätter styrs av marknadsvärde är det svårt att svara på vilket pris som är rimligt. I slutändan är det spekulanterna och marknadsläget som avgör hur mycket varje bostad är värd.

Lite vägledning kan du dock få av tidigare slutpriser för liknande bostäder som sålts i samma område. Har du haft koll på liknande bostäder en tid? Då har du kanske också sett vad budgivningarna har slutat på. Du kan också hitta statistik för slutpriser på till exempel www.maklarstatistik.se och www.booli.se.

Vad är bostadsrätten värd för just dig?

Det finns en hel del att säga om värdet på en bostad.

Även om marknadsvärdet är viktigt är det ändå allra viktigast att du kan trivas i ditt hem. Hur och var du vill bo. Och hur stor del av din inkomst du vill lägga på boendekostnad.