Köpa bostad 2023 – är det rätt läge?

Är det läge att köpa bostad nu när bostadspriserna gått ned? Du som är på gång att skaffa din första lägenhet undrar kanske om det är rätt tid att köpa bostad under 2023. Eller är det bättre att vänta? Hur kommer bostadsmarknaden att utvecklas framöver?

Artikel
4 min

Hur blir bostadsmarknaden 2023? Bostadspriserna har gått ned ett tag och det är svårt att veta vart marknaden tar vägen framöver. Du som är på gång att köpa lägenhet funderar kanske på om det är läge att köpa eller om det är bättre att vänta.

Köpa bostad 2023 – detta talar för

Bostadsmarknaden 2023 är avvaktande och just nu råder vad som brukar kallas köparens marknad. Det innebär att den som vill köpa bostad just nu ofta är försiktig, tar god tid på sig och att konkurrensen om bostäder inte är så stor. Den som tvärtom vill sälja sin bostad kan å sin sida ha svårt att bli av med bostaden (och riskerar att hamna i en besvärlig sits om en ny bostad redan har köpts.) Att det är köparens marknad talar för att det kan vara läge att köpa bostad nu.

Köparens marknad ger ett bra förhandlingsläge

Du som vill köpa bostad idag kan lugnt undersöka de bostäder som är till salu. Det är en stor fördel, särskilt om du ska köpa din första lägenhet och du inte samtidigt ska sälja en befintlig bostad. Du har med andra ord ett mycket gott förhandlingsläge. Kanske får du möjlighet att köpa en bostad till ett bra pris, eftersom antalet köpare är färre än normalt. Dessutom kan den som säljer en bostad idag vara mer benägen att sänka priset – eftersom efterfrågan på bostäder är betydligt lägre än den brukar vara.

Men tänk om priserna går ner mer?

Köpa bostad 2023 – detta talar emot

Just nu råder stor osäkerhet om vart bostadspriserna kommer att ta vägen. Det beror på att vi befinner oss i början av en lågkonjunktur. En lågkonjunktur leder ofta till högre arbetslöshet och att fler blir försiktiga i sina framtidsplaner, bland annat vad gäller bostadsköp. Det här skulle innebära att bostadspriserna kan gå ner ännu mer än de gjort hittills. Enligt regeringens uttalanden kommer vi förmodligen att ha en svag ekonomi i Sverige under ytterligare ett par år. Det här talar för att bostadspriserna kan gå ned ännu mer. Och med andra ord talar detta emot att det är läge att köpa bostad.

Att köpa bostad 2023 och sälja inom några år

Risken med att köpa nu handlar om att ha en mindre kontantinsats till nästa bostadsköp eller att göra en förlust om man ska sälja utan att behöva köpa ny bostad. Om priset på din bostad har fallit mycket kan du till och med hamna i en situation där du har kvar lån som du behöver betala av på i många år. Men om du är kvar på bostadsmarknaden och äger din bostad är risken på lång sikt inte så stor. Över tid har priser på bostäder gått upp.

Om du väntar med att köpa bostad

Kanske väljer du att inte köpa bostad nu utan vill istället avvakta och se hur bostadsmarknaden utvecklar sig under resten av 2023. Då vill vi tipsa dig om några saker du kan göra under tiden du väntar.

  • Ha koll på marknaden! Var aktiv, läs bostadsannonser, gå på visningar och följ bostadsmarknaden i medier.
  • Fortsätt spara! Om du avvaktar med ditt köp får du mer tid och möjlighet att spara ihop mer till både kontantinsats och buffert.
  • Provbo! Passa på att testa hur din ekonomi kan se ut när du köpt bostad. Om din framtida boendekostnad kommer att bli högre än idag kan du redan nu börja spara mellanskillnaden. Då får du en känsla för hur din ekonomi kommer att bli i framtiden.

För dig som förstagångsköpare har priset på den bostad du köper en stor betydelse...

Bostadspriserna har störst betydelse för förstagångsköparen

För dig som förstagångsköpare har priset på den bostad du köper en stor betydelse. För den som redan har köpt en bostad spelar bostadsmarknadens utveckling mindre roll. Vad menar vi nu? Låt oss förklara:

Att köpa bostad 2023 som förstagångsköpare…

Om bostadspriset är högt vid ditt första bostadsköp kan det bli svårt att ta igen ett eventuellt prisfall. Det kan åtminstone ta tid. För det positiva i det hela är att även om bostadspriserna har gått ned på senare tid, så har bostadspriserna över tid visat en långsiktig ökning. Med andra ord, om du köper bostad nu behöver du se ditt köp av bostad på lite längre sikt.

 … eller om du säljer och köper samtidigt.

Att bostadspriserna går upp och går ned spelar mindre roll för dig som redan köpt en lägenhet och redan är inne på bostadsmarknaden. Om du ska sälja din nuvarande bostad och köpa en ny så kommer en nedgång på bostadsmarknaden att ha mindre betydelse. Det beror på att om priset på din nuvarande bostad gått ner har förmodligen även priset på andra bostäder – bland annat den du köper – sjunkit. När du gör en bostadsaffär där du både säljer och köper handlar det snarare om mellanskillnaden i priset mellan bostäderna.

Hur bostadsmarknaden utvecklats 2023 och 2022

Enligt Svensk Mäklarstatistik har priset på bostadsrätter i landet gått ned med som mest 13,5% från toppen i mars 2022 till i december 2022. Under våren 2023, till och med mars, har det genomsnittliga priset på bostadsrätter stigit med 3,5%. Prisnivån är nu densamma som den var i november 2020.

Så har bostadsmarknaden utvecklats historiskt

När vi tittar på bostadsmarknaden ur ett längre perspektiv har priset ändå stigit med nära 11% sedan fyra år tillbaka. Och på 20 år har bostadspriserna stigit med närmare 300%. Utifrån den här historiken ser vi att priserna trots tillfälliga nedgångar har fortsatt stiga ur ett längre perspektiv. Men historik säger egentligen inget om framtiden. Så vad kan hända med bostadsmarknaden framöver?

Just nu råder står osäkerhet om vart bostadsmarknaden kommer att ta vägen..

Vad påverkar bostadsmarknaden 2023?

Just nu råder står osäkerhet om vart bostadsmarknaden kommer att ta vägen. Det som stökar till det är lågkonjunkturen, inflationen, eventuella styrräntehöjningar och krig och kris i vår omvärld. Det här är inga små frågor att ta hänsyn till!

Vad händer med bostadsmarknaden framöver?

Många bedömare tror att bostadsmarknaden 2023 kommer att vara fortsatt avvaktande och att det förmodligen inte blir någon snabb eller hög prisuppgång på bostäder. Det som talar för att bostadsmarknaden snart skulle vara på uppgång är att priserna redan fallit en del, att det byggs väldigt lite nytt och att inflationen kommer att avta. Men det finns också de som bedömer att priserna kan falla ytterligare och att vi tidigast under 2024 kan förvänta oss en något lugnare, positiv utveckling. En positiv utveckling i meningen att bostadspriserna har bottnat och kan börja stiga mer kontinuerligt.

Det är med andra ord svårt att veta om du ska köpa bostad 2023 eller om du ska vänta. Ett sätt att komma till beslut är att tänka helt annorlunda.

Varför vill du köpa bostad 2023?

För att fatta ett klokt beslut om du ska köpa bostad kan du ställa dig frågan om varför du vill köpa bostad. Om svaret är att du helt enkelt behöver någonstans att bo så råder vi dig att i första hand se över din ekonomi, snarare än att försöka hitta exakt rätt tidpunkt att köpa (den är svårt att tajma). Se över din ekonomi och undersök att den verkligen håller för ett bostadsköp. Det här är ofta ett bättre sätt att ta beslut i frågan. Läs gärna vår artikel ”Hur gör jag en budget?” och ”Vilken bolåneränta ska jag räkna med?”  för att få mer inblick i vad ett bostadsköp innebär.

Om du bestämmer dig för att köpa bostad nu

Låt oss upprepa det vi precis sa: det är främst ditt bostadsbehov som ska styra ditt beslut om att köpa bostad 2023 eller inte. Basera inte ditt beslut på hur marknaden utvecklas eller på vad bedömare tror. Om du bestämmer dig för att köpa nu så skickar vi här med några avslutande tips:

Se till att:

  • din tänkta bostad är lätt att sälja vidare om du skulle bli tvungen
  • du köper en bostad som du har råd med även om räntorna stiger mer
  • gå igenom bostadsrättsföreningens ekonomi ordentligt

Pssst…! Under december och juli är det normalt få försäljningar – det kan vara ett tecken på bra köpläge.

Med detta önskar vi dig varmt lycka till med att ta beslut om att köpa bostad 2023- eller inte.