Faktabanken

Ränteavdrag

Betalar du ränta (till exempel på ett bolån) kan den kostnaden vara avdragsgill i deklarationen. Det innebär att du vid deklaration kan få göra avdrag med 30% på den ränta du har betalat under året. Skatteverket kallar detta för ”Skattereduktion för underskott av kapital”. I folkmun kallas det oftast skatteavdrag eller ränteavdrag.

Banken lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket om vilka räntor du betalat under året. När du får din deklaration är detta ifyllt i förväg. Ska du få tillbaka pengar för ränteavdrag betalas de ut vid skatteåterbäringen.

Du får göra avdrag med 30% av räntekostnaderna upp till 100 000 kronor på den totala skatten. Har du haft högre räntekostnader än så under året är ränteavdraget i stället 21% på den del som överstiger 100 000 kronor.

För att få ränteavdrag behöver du ha betalat minst 1000 kronor i ränta, betalat skatt i Sverige och vara betalningsansvarig / stå som låntagare på hela eller delar av bolånet. Om du står på delar av lånet får du göra avdrag på motsvarande del av räntan. Står du på 50% av lånet får du alltså använda 50% av ränteavdraget.

Alla